Петък, 22 Дек 2023
    
Бургас

Обновеният храм „Св. св. Кирил и Методий” се превърна в приказката за вярата

  21.09.2023 21:04  
Обновеният храм „Св. св. Кирил и Методий” се превърна в приказката за вярата

Дона МИТЕВА

Бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий” грейна тази вечер с художествено осветление. С концерт и поздравления, бе сложен краят на неговата реставрация.

 Негово високо преосвещенство агатополският епископ Йеротей поздрави бургазлии. „Голяма радост и чест е за нас да бъдем днес на това място. Новата инсталация на нашия храм, в нашия град нека да бъде символ на нашата битка за светлина. Нека тази полезна придобивка бъде образ на онази светлина, която в мрака свети, нека ни научи да живеем в христовата светлина. И тогава, убеден съм, не само Бургас, но и целия свят ще бъде по-светъл”, каза той, подчертавайки, че точно на днешния ден денят и нощта – символите на светлината и мрака, се изравняват.

Своето поздравление към насъбралото се множество поднесе и кметът Димитър Николов, подчертавайки, че това е един сложен и труден проект, който бе започнат в разгара на ковид кризата.

„Тогава, когато цялата страна беше блокирана и спряно движението между градовете, ние стартирахме този проект. Хубаво е да кажа коя е компанията, която го извърши. Тя е местна, бургаска компания. Казва се „Екоарт инженеринг”. Аз се гордея, че има такива български и бургаски компании, които свършиха тази изключително прецизна работа. Това не е само реконструкция и строителство. Това е много фин, детайлен майсторлък. Всички капители, фризове, всички детайли бяха предварително отпечатани, снети, разработени. Предполагам, бургазлии знаят - много отдавна кариерата, от която е добиван айтоския андезит е затворена и не съществува. На практика няма същия камък никъде в Европа. Една голяма част от детайлите бяха доставени от Италия. Италия е държавата, която е с най-много опит по отношение на реставрации на стари сгради, особено на храмове. Благодарение на технологиите на немските специалисти за това време беше извършена тази изключително прецизна работа.

Знаете, че храм „Св.св. Кирил и  Методий” е паметник от национално значение и трябваше да се придържаме към наставленията и изискванията на Министерството на културата. Даже като кмет ми се искаше това художествено осветление да бъде още по-ярко и изразително, но това е максимумът, което ни допуснаха.

Смятам, че успяхме да върнем не само вярата в Бога, но и самочувствието на бургазлии, защото това е един изключително силен символен храм, който се посещава не само от бургазлии, но и от много гости на града”,  каза Николов и пожела в навечерието на утрешния празник всички да са здрави.

Реставрацията става  възможна след като Общината защитава проект „Силата на водата” в подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация.

В празничната програма се включиха хор „Родна песен“ и талантливите „Морски песъчинки“ с ръководител Милена Добрева, гласовити изпълнители на професионалния ни фолклорен ансамбъл „Странджа“ – хормайстор Атанаска Бонева, няколко формации от школа „Милка Стоева“ с ръководител Светла Стоева, до която стоят Мариета Секлемова и Лили Бедросян, солистът на Държавна опера – Бургас Диман Панчев. Всички те разказаха приказката за вярата и свободата. Водещ на събитието  бе актьорът Тони Минасян.

Площадът бе изпълнен с бургазлии, дошли да съпреживеят този прекрасен миг. Забелязани бяха много общински съветници, общественият посредник, преподаватели във бургаските висши учебни заведения, писатели, художници и други творци.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски категоричен! Какво е правителството у нас
  20.09.2023 15:48      

Поздравявам правителството, че вчера се разбраха със зърнопроизводителите и двете страни достигна