Неделя, 10 Дек 2023
    
Бургас

Ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се докосват до големите дарители

  21.09.2023 17:01  
Ученици от ПГТ   „Проф. д-р Асен Златаров“ се докосват до големите дарители

В първия реален учебен ден ученици от клуб  "Да съхраним българското" в ПГТ"Проф. д-р Асен Златаров" Бургас с ръководител старши учител Таня Караверлерска се включиха в предпремиерното представяне на филма "Бащата на Бургас".

Прожекцията бе от програмата на Международния фестивал за документалното историческо кино в Бургас.

С изразните средства на документалистиката авторите разкриват завладяващо приноса на едни от най-големите дарители в българската история - Александър Георгиев Коджакафалията, Йорданка Филаретова и Пенчо Семов.

С огромно вълнение учениците участваха в дискусията с бургаския художник и писател - Митко Иванов-автор на книгата"Мълчанието на Александър".

Младите хора научиха, че причина за развитието и разрастването на любимия Бургас са големите дарения от недвижимо и движимо имущество в размер на 400 хил. златни лв., завещани от Александър Георгиев Коджакафалията-БАЩАТА НА БУРГАС!

 Пенчо Семов, произлязъл от бедна селска среда, дарил на своя град Габрово над 55 млн. зл. лв. В началото на 20 век  изградил над 56 индустриални предприятия, като дал  препитание на близо 15 000 души, разгърнал мащабна социална програма с изграждането на домове за стари хора, социални кухни за бедните, административни сгради, болници и др.

В искрен разговор с г-н Иванов и своя учител, учениците се убедиха в необходимостта от дарители съвременното общество и в това какви длъжници сме ние към дарителите от миналото.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата
  10.12.2023 17:36      

Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен