Сряда, 20 Дек 2023
    
Бизнес

Испанци, над средната класа, избраха да почиват в Слънчев бряг и Обзор

  20.09.2023 13:00  
Испанци, над средната класа, избраха да почиват в Слънчев бряг и Обзор
Борис Момчилов в Котел. По инициатива на асоциация „Рафаел – инфо, култура и туризъм“ се проведоха поредица от срещи с представителя за България на един от най-големите испански туроператори и компания „Аворис травъл“ – Борис Момчилов – Balkan Travel Experiences с кмета на общината, председателя на Общинския съвет и заместник-кмета по култура и туризъм. Подобни срещи имаше и по Черноморието с кметовете на Созопол и Приморско

Дона МИТЕВА

Последният чартърен полет с испански туристи за този сезон отлетя от бургаското летище. За това какви туристи и на каква възраст предпочетоха нашето море разговаряме с Борис Момчилов, който бе българският партньор на испанския туроператор. Като цяло той отчита сезона за пазара, който представлява, като успешен. Самостоятелни туристи от различни възрасти избраха хотели в Слънчев бряг и Обзор и почиваха на нашето море.

„Резултатът е положителен, добър, защото позитивните отзиви са много повече от негативните. Това показват анкетите, които направихме. Има съвсем малко отрицателни отзиви. Туристите, които дойдоха по Черноморието, са от средна ръка нагоре.

Догодина се очаква да има още един полет допълнително, най-малко.

За туристите можем да кажем, че бяха по-платежоспособни от средния турист. Все още в Испания не се познава българската черноморска дестинация. Приема се малко като екзотична. И засега компаниите нямат интерес да я свалят като лоукост дестинация. Напротив, държат нивото да е по-високо. Работи се за по-добри хотели, от по-високата класа в Слънчев бряг и Обзор“, обясни Момчилов.

От българска страна за разнообразяване на отдиха, защото се знае за испанския турист, че е динамичен и любознателен, това лято се предлагаха екскурзии.

„Испанските туристи са много подвижни. Като за първа година правихме екскурзии по крайбрежието – Созопол и Несебър, до Варна с посещение на археологическия музей и една екскурзия до Пловдив. Догодина ще разнообразим програмата. Много от испанците се записваха на тези екскурзии“, каза Момчилов.

По негови думи възрастта на онези, които предпочетоха за своята лятна ваканция по Българското Черноморие е около средна. През август са почивали у нас и доста семейства с деца. В последните полети пък са преобладавали възрастните.

„Имаше и много млади хора, двадесет – двадесет и няколко годишни. Затова казвам, че средната възраст на испанските туристи, които посетиха Българското Черноморие, е между 40 и 50 години“, обобщи Момчилов.

 


Анкета

Мнения

Мнения