Неделя, 10 Дек 2023
    
Бургас

26 бъдещи асистенти на лекар по дентална медицина започнаха учебната година в СУ „Иван Вазов“

  21.09.2023 13:08  
 26 бъдещи асистенти на лекар по дентална медицина започнаха учебната година в СУ „Иван Вазов“

Дона МИТЕВА

Двадесет и шест осмокласници - пълна паралелка, започна обучение за  асистент на лекар по  дентална медицина тази учебна година в СУ „Иван Вазов“ – Бургас. Миналата година бяха приети първите ученици, които желаят да се обучават в тази специалност и бяха половин паралелка, останалата част бяха рехабилитатори „Извършване на термални процедури н балнеологични и други възстановителни центрове“.

„Понеже се оказа, че има интерес, тази  година се осмелихме да предложим една паралелка рехабилитатори и една паралелка асистент на лекаря по дентална медицина. Приемът е направен за 26 ученика. Има голям интерес към тези специалности. Балът на учениците, които са приети от година на година се увеличава. Особено за тази паралелка за асистент по дентална медицина средно балът се движи около 300. Това е сериозен бал, подобно на Търговската гимназия“, коментира директорът Виктор Григоров.

Има договор вече със Стоматологичния център в Бургас. Търсят се работодатели за след 10 клас, когато учениците ще започнат практика.

„Имаме назначен и стоматолог, който е назначен за преподавател в училището“, обясни Григоров и допълни, че са направили инвестиция за около 1000 лева за стоматологични  инструменти и консумативи. Предстои и обособяване на кабинет. „Това, което имат тези ученици е добро начало на професионалното образование. Още нещо асистент на лекар по дентална медицина са трета степен на професионална квалификация, което е по-високо. Дори им се разрешава да правят дипломен проект при завършване, което означава, че много от завършващите ще се ориентират н тази професионална насока“, обобщи директорът на „Иван  Вазов“.
 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата
  10.12.2023 17:36      

Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен