Събота, 02 Дек 2023
    
Крими

Безпрецедентна акция срещу купуване на гласове в Несебър удари организация на най-високо ниво

  21.09.2023 13:08  
Безпрецедентна акция срещу купуване на гласове в Несебър удари организация на най-високо ниво

Георги РУСИНОВ

 

Безпрецедентна акция срещу купуване на гласове в Несебър удари организация на най-високо ниво. Административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас прокурор Мария Маркова и директорът на Областна дирекция на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов изнесоха повече данни пред медиите.

Акцията е била проведена вчера, която е включила арест на 49-годишен служител на ръководна длъжност в местната администрация в Несебър и извършване на претърсвания на четири негови адреса – три в Бургас и един в Равда.

„Операцията бе проведена от отдел „Икономическа полиция“ под надзора на Районна прокуратура по сигнал, че лицето е получило крупна сума пари за купуване на гласове. В хода на проведените действия е установена и иззета сумата от 185 700 евро и 25 000 лева, която сума имаме данни, че е била предназначена именно за купуване на гласове на предстоящите местни избори. Важно е да се отбележи, че такава операция е безпрецедентна към момента, тъй като успяхме съвместно с Прокуратурата да стигнем до най-високото ниво – а именно до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на така наречените организатори на дилъри за закупуване на гласове. Служителят е на ръководна позиция в Община Несебър. Парите са намерени в дома на задържаното лице“, заяви старши комисар Павлов и добави, че разследването все още е в много начален етап и предстои допълнително да се изясняват още детайли.

Прокурор Мария Маркова коментира образуваното досъдебно производство.

„Така образуваното досъдебно производство е именно за предлагането и даването на имотна облага на определени лица, които да упражнят своето избирателно право за гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция за предстоящите местни избори. Що се отнася до версиите, които вероятно предполагаме, че ще изгради задържаното лице, старши комисар Павлов посочи, че сме в съвсем начален етап на разследване. Работи се и по установяването на други лица, които участват в тази схема и тази група. Предстои изясняване на неговото имущество и произходът на тези средства, как са достигнали до лицето, кои групи ще бъдат мотивирани да участват в този вот. За пръв път се намира такава голяма сума, което означава, че се пресичат тези порочни практики, които се ползват за закупуване на гласове на избори“, коментира ти и уточни, че към момента няма данни за кой кандидат, коалиция или партия са предвидени парите за купуване на гласове.

Тепърва ще се преценява и мярката за неотклонение на задържания, когато бъде привлечен като обвиняем.

„Процесът по доказването на връзката между лицето, парите и останалата част от организацията е много труден. Към момента се установява дали има връзка и с други лица“, каза още прокурор Маркова.

Старши комисар Павлов отговори, че списъци с имена не са намирани тъй като става въпрос за най-високата част от веригата по купуване на гласове, а именно хора, които финансира и осигуряват средствата за организаторите за купуване на гласове.

„Ние работим в абсолютно всички посоки. Със сигурност ще има още задържани, но на един по-късен етап. Всичко друго, което кажем в момента ще попречи на разследването“, завърши началникът на ОДМВР-Бургас.