Събота, 02 Дек 2023
    
Бургас

Трима нови почетни граждани ще има Бургас

  21.09.2023 09:50  
Трима нови почетни граждани ще има Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Трима нови почетни граждани ще има Бургас. Това реши Общински съвет – Бургас в началото на днешната си последна сесия за мандата. Предложенията са входирани от кмета Димитър Николов и са за Манук Манукян (посмъртно), Христина Арсенова и Бойчо Янев.

Манук Манукян (1952-2016) е роден в Бургас. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. През 1971 г. завършва средното си образование и е приет в Художествената академия на Ереван, Армения, но заминаването му е спряно. За кратко работи като механик на летище Бургас, след това като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса” и участва в общи и самостоятелни изложби на града. Няколко години по-късно създава първото в Бургас ателие за ситопечат, а след 1989 г. започва частен бизнес.

През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие. Манук Манукян е известен с непримиримостта си към безотговорното отношение към природата и замърсяването на водните басейни. Съхраняването на водите, въздуха и природата се превръщат в лична кауза за Манук Манукян. След промените през 1989 г. застава начело на всички екологичните протести: срещу системните замърсявания на въздуха и околната среда от Нефтохимическия комбинат; поголовното изсичане на дърветата в Бургас и горите на Странджа; екологичната опасност от проектирания петролопровод Бургас-Александруполис. Той е сред организаторите на инициативите за спасяването на залива Вромос, за спасяването на бургаското крайбрежие от замърсяване. Обявява се в подкрепа на жителите от квартал Сарафово срещу строежа на база на НАТО в близост до бургаското летище, организира подписки, митинги, протести, референдуми, палаткови лагери, шествия, участва в многобройни обществени и медийни дебати в защита на екологията.

Мечтата на Манук Манукян да има реални промени в държавата получава системен израз в активната му обществена дейност. Още в първите дни след 10 ноември 1989 г. изразява категорично позициите си - става един от учредителите на първото опозиционно движение “Клуб 19 ноември” в Бургас. Той е един от създателите на СДС в Бургас и дълги години е негов общински секретар. Издигнат е за председател на синята партия “Екогласност” и става председател на Инициативния комитет за спасяване на Бургаския залив. През периода 2011-2015 година е общински съветник от НФСБ. До последния ден от живота си Манук Манукян се бори за истински и дълбоки демократични промени в страната ни, за просперитета на Бургас, за чиста природа и “чисти ръце” в политиката. Това са неговите съкровени каузи.

Христина Стефанова Арсенова е родена в град Ямбол. Завършва английската езикова гимназия "Гео Милев" в Бургас. През 1988 година се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, след като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 година, след което излиза на свободна практика. През 1994 година се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност Христина Арсенова изпълнява до днес.

Христина Арсенова развива и международната преподавателска дейност  -  от 2009 до 2018 година работи по педагогическата програма „Драматургия и режисура в кукления театър” в  гр. Измир, Турция. От нейния опит през учебната 2010/2011 година черпят вдъхновение и учениците от класовете по актьорско майсторство за куклен театър в  НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” - Бургас.

Арсенова създава през периода 1996-1998 година за бургаската РЕНТ телевизия сериалът “Рисувани сънуванки” за рубриката „Лека нощ, деца”.

През годините творческа работа като режисьор Христина Арсенова има реализирани над 40 спектакъла, по-значимите от които са: „Тумба Лумба” - авторски спектакъл по български фолклор; „Било, не било” - авторски спектакъл по български фолклор; „Оттук-оттам” - авторски спектакъл; „Както Ви харесва” от У. Шекспир; „Роня” по Астрид Лингрен; „Мнимият принц” от В. Хауф; „Ушите на Мидас“ от Гунгор Дилмен; „Бяла приказка” от Валери Петров; „Как се лекува лъвски страх” от Мая Дългъчева; „Принцесата и граховото зърно” по Братя Грим; „Дантели и бродерии” от Лиляна Бардиевска; „Вълшебната Флейта” по Камил Беднарж; „Питър Пан” по Дж. М. Бари.

От 1994 г., когато e избрана за директор на Държавния куклен театър – Бургас, до днес има реализирани с трупата на театъра 157 участия в 24 държави, завоювани 36 лични и колективни награди, 19 от които за постановки на театъра. Три награди „ИКАР“ за най-добър куклен спектакъл са перлите в короната на ръководената от Х. Арсенова институция: през 2010 г. за „Цар Дроздобрад“, през 2018 г. за „Парченцето“ и през 2019 г. за „Филифьонката, която вярваше в бедствия“. Други по-значими постижения за постановки на театъра на международната сцена са: Световен фестивал на кукленото изкуство, Прага, Чехия – награда за сценография за „Принцесата и свинарят“ – 2002г.; Световен фестивал на кукленото изкуство, Прага, Чехия с „Малката русалка“ – специална награда за поетична интерпретация – 2002 г.; МКФ „И куклата е човек”, Варшава, Полша с „Както ви хареса” - награда за най-добра актриса на Н. Роселинова; МФ на античната драма „СТОБИ“, Велес, Македония, с „Едип. Празникът на ослепяването“ – награда за най-добра колективна игра (ДКТ-Бургас, ДКТ-Стара Загора, ДКТ-Пловдив) – 2010 г.; МКФ „Златна искра“, Крагуевац, Сърбия с „Цар Дроздобрад” –награда за мъжка роля на И. Енев – 2010 г.; МКФ  „Златна искра”, Крагуевац, Сърбия „Басни по Лафонтен” -  награда за сценография на С. Величкова  и награда за най-добра актриса на Н. Роселинова – 2016 г.; МКФ „Златна искра“, Крагуевац, Сърбия с „Парченцето“ – награда за най-добър театрален дует – 2018 г.

Театърът има успешно реализирани турнета с представяне на постановките им на Световния шекспиров фестивал в Санта Барбара, САЩ; Детски европейски фестивал във Вашингтон, САЩ; МКФ Инчони Южна Корея; Виена, Австрия; МКФ в Шарлевил-Мезиер, Франция; Вологда, Русия; „ИШАРА“ Индия; МКФ „Титиримунди“ в Сеговия, Испания; МКФ „Сторителинг“ в Каосинг, Тайван; Лондон, Великобритания; Анкара, Турция; Берлин и Хамбург в Германия и други.

Христина Арсенова заслужено е носител на Плакет и грамота от Министъра на културата „За принос в развитието и популяризирането на българската  култура”, 2000г. и наградата „ИКАР”, 2006 г. на Министъра на Културата за мениджмънт - най-високи финансови показатели и изключителни творчески постижения.

Името Христина Арсенова вече десетилетия се свързва с висок професионализъм, изключителни лични качества и отдаденост на каузата куклен театър. Благодарение на нейната безгранична обич към това изкуство и неуморен труд много поколения се радват на неограничения ѝ творчески заряд, чрез който създава  прекрасни и неповторими спектакли, някои от тях прославили България по света.

Бойчо Янев е роден в село Вълчаново област Бургас. Завършва българска хореография в Институт за музикални и хореографски кадри в гр. София през 1977 година в класа на народния артист Д. Димитров,  М. Кутев и проф. Г.Абрашев. В периода от 1977 година до настоящия момент работи и твори в гр. Бургас. Целият му трудов стаж преминава във Военен клуб Бургас като експерт по културно художествена дейност и главен художествен ръководител на ФТА „Лазур“.

Благодарение на неговия всеотдаен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА „Лазур“. Дългогодишната творческа биография на ръководения от него ансамбъл включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от над 30 международни фолклорни фестивала, както от България, така и от Украйна, Русия, Румъния, Гърция, Турция, Германия, Франция, Македония и Албания. Носител е на златни медали от III, IV, V и VI републикански фестивали на художествената самодейност. Навсякъде ансамбъл „Лазур“ оставя ярки следи, печели приятели, създава траен запомнящ се образ на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно богатство.

Бойчо Янев е носител на специална награда по случай 1300 години от основаването на Българската държава през 1981 г. за концерт спектакъла „България през вековете“. Удостоен с орден 100 години Илинденско-Преображенско въстание от президента на Р България Георги Първанов. Носител е на плакета на Комитета за култура на Република България по случай 25 годишнината  на ансамбъл „Лазур“. Присъден му е орден за вярна служба под знамената от министъра на отбраната по случай 30 годишния юбилей на Ансамбъла. Заслужен притежател е на специални награди за хореография и режисура от ежегодно провеждащите се фестивали на армейската художествена самодейност в България за танцовите постановки: „Равнис мирно“, „Празнични тракийски танци“, „Пролетно настроение“, „Петлета“, „С Българските традиции в Европейското семейство“ през 2008 г., „С България в сърцето“ през 2013 г., „Това е България“ през 2014 г. и други. Носител на специална лична награда от кмета на гр. Люлебургас, Турция за хореография в международния проект за трансгранично сътрудничество между Бургас и Турция през 2013 г. Присъдени са му специални награди от Международните фолклорни фестивали в Италия гр. Агридженто през 2011 г., гр. Баняско през 2013 г., от Франция гр. Тулуза през 2007 г., Турция гр. Тарсус през 2008 г.

На свое заседание през месец май 2023 г. ръководството на Съюза на Българските музикални и танцови дейци с пълно единодушие удостоява Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ с високото отличие „Златна лира“, а Бойчо Янев е удостоен с най-високото отличие на съюза „Кристално огърлие“ за изключителен принос в развитието на българския танцов фолклор и става първия носител на това високо отличие за гр. Бургас и областта.

Бойчо Янев е създател и главен организатор на Национален фолклорен фестивал „Хоро край лазурния бряг“, чието първо издание е реализирано през 2015г. Фестивалът добива голяма популярност и става емблематичен за танцуващите бургазлии и гости от страната. В изданието през 2023 година взимат участие над 750 танцьори и е поставен рекорд за най-дълго хоро, играно някога в Бургас.

Вече над 45 годишната си работа като хореограф и педагог, Бойчо Янев е пример за професионална отдаденост и лична отговорност. През настоящата 2023 година се навършват 45 години от основаването на  Фолклорен  танцов ансамбъл „Лазур“, а създателят, настоящ художествен ръководител и хореограф на ансамбъла Бойчо Янев отбелязва своята 70-годишнина.

Бойчо Янев посвещава целия си творчески път в съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно танцово изкуство като неделима част от нашето национално богатство.