Събота, 02 Дек 2023
    
Бургас

Апостол Карамитев получи посмъртно най-високо признание от Бургас

  21.09.2023 09:24  
Апостол Карамитев получи посмъртно най-високо признание от Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Апостол Карамитев получи посмъртно най-високото звание на Община Бургас - „Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай“. Предложението е на кмета на Община Бургас Димитър Николов, а преди минути Общински съвет – Бургас прие докладната записка.

Апостол Карамитев е роден в Бургас в семейството на М. и Д. Карамитеви. Твърде малък, едва 4-годишен, Апостол Карамитев го приемат в новооткритото италианско училище, където го освобождават от таксите със свидетелство за бедност. Именно там е и първата му изява пред публика. Взема участие в детските забави и сам прави „театро“ с приятелите си. В Италианския лицей получава и средното си образование. Завършва с отличие, като владее италианския език перфектно.

През 1942 г. влиза в казармата, като попада в части от противовъздушната артилерия. Участва в сраженията по време на Втората световна война и достига до Страцин. След като се уволнява, започва работа като печатар в Бургас. През 1945 г. заминава за София. Иска да учи в Театралната Школа, но заради поръките и паметта на вече мъртвия си баща и желанието на по-големия му брат, който го издържа, докато учи, записва специалност „Право“ в Софийския Университет. Той обаче не се отказва от мечтата си за театъра и в следващите две години успоредно с университета посещава и Театралната школа. В крайна сметка се явява на приемен изпит там и постъпва като студент с двугодишен курс на обучение в класа на С. Сърчаджиев. Втората година учител на Апостол в Театралната Академия е Б. Дановски.

Завършва НАТФИЗ през 1951 година (тогава ВИТИЗ). В няколко последователни години след това специализира актьорско майсторство и режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград. Жени се за актрисата М. Дупаринова, с която имат син и дъщеря, също актьори – М. Карамитев и М. Карамитева.

В началото на своята артистична кариера Карамитев участва като водещ в първото българско цирково вариете.

Неговият дебют в киното е във филма „Утро над родината“, през 1951 г. Актьорският му метод е описан като съчетание на „интелектуалния анализ с дълбочина на емоционалния живот“.

Той е сред водещите актьори на Народния театър „Иван Вазов“ (от 1947), където създава 41 забележителни роли, сред тях е Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, с режисьор С. Сърчаджиев през 1953 г.

В средата на 60-те Карамитев вече е в разгара на славата си и не слиза от големия екран. Получава всякакви роли - трагични, комедийни, откровено мелодраматични. Властта го обсипва с комплименти и скоро Апостол става най-младият „Народен артист“ в историята на социалистическата култура.

Най-силната си драматична роля той прави във филма на М. Андонов „Бялата стая“. За това свое изпълнение Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала „Златна роза“ във Варна през 1968 г.

От 1969 година той е доцент по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и се опитва да предаде опита си на младата генерация талантливи българи. Сред учениците му са: В. Кънев, Ф. Трифонов, П. Васев, Ю. Ангелов, И. Братоева, И. Радева и други.

През 1971 г. Карамитев озвучава всичките образи (мъжки и женски) в дублажа на английския сериал „Сага за Форсайтови“ за Българска телевизия (сега БНТ).

Смъртта застига Карамитев през 1973 г. по време на снимките на филма „Сватбите на Йоан-Асен“. Актьорът дълго време е боледувал от рак на черния дроб, за което е знаел единствено режисьорът В. Цанков. След смъртта му се обсъждат два варианта: снимките да се прекратят и заснетият материал да остане като документ за последната роля на гениалния Карамитев; Възприема се обаче вторият вариант -  филмът да се довърши с К. Цонев като заместник на несвоевременно починалия актьор Апостол Карамитев. Цонев вече трябвало да играе две роли - Йоан-Асен и брат му Александър.

През своя творчески път Апостол Карамитев има 56 театрални, 20 филмови и телевизионни роли, участия в естрадата, в радиото и в телевизионния театър.

На 20 август 1999 година е открит паметник на актьора в родния му град Бургас. Част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая. На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград.

По повод 90 години от рождението на актьора БНБ пусна през 2013 г. медна възпоменателна монета „90 години от рождението на Апостол Карамитев". Номиналната ѝ стойност е 2 лева, изработена е от мед, с проба 999/1000; с тегло 16.4 г; диаметър 34,2 мм; тираж 3000 броя.

С дълбоката си мъдрост и изключителната си актьорска дарба Апостол Карамитев се превърна в емблема на човешкия дух, преодоляващ „собствената си гордост и собствените си заблуждения“, както самият той споделя в последната си изповед.

През 2023 година се навършват 100 години от рождението на бележития бургазлия и 50 години от кончината му.