Вторник, 19 Дек 2023
    
Созопол

Общински съветник в Созопол опита да навакса 4 години активност за едно заседание – неуспешно

  19.09.2023 16:48  
Общински съветник в Созопол опита да навакса 4 години активност за едно заседание – неуспешно

Георги РУСИНОВ

 

Общинският съветник и кандидат за кмет от ГЕРБ в Созопол Станислав Губеров днес направи опит да навакса 4 години активност в едно заседание на Общински съвет – Созопол. За него това бе второ заседание, след като се закле като общински съветник през август на мястото на Панайот Рейзи. Губеров зададе три въпроса към кмета Тихомир Янакиев по време на обсъжданията за приемането на бюджета на общината, но и от трите си пролича, че не е достатъчно подготвен с материята.

„Първият ми въпрос е свързан с паркинг „Люлин“. Той докъде е стигнал и мислите ли, че ще излезе прекалено скъпо, ако се пресметне колко струва едно паркомясто, колко е рентабилно и за колко години би се избило? До момента до колкото виждам са заложени 432 966 лева за около 20-25 паркоместа, които ще се оформят там. Даже мисля, че прекалено много места предполагам. Затова предлагам да се пренасочат, да речем, 250 000 лева за едно футболно игрище в Равна гора.

Вторият ми въпрос е свързан с подземните контейнери. Колко броя са? Ще има ли допълнително да се поставят? Сумата от 790 000 лева ми се струва прекалено голяма и с част от тези пари може да се направи пътя между Созопол и Черноморец, в района на къмпинг „Градина“.

Третият ми въпрос. Виждам, че се закупуват разни автомобили. Мисля, че центъра за обществена подкрепа няма въпиеща нужда от 47 000 лева за автомобил. Може да използва, както и в момента общинските автомобили. Тези 47 000 лева да се вложат в един автобус за футболния отбор, за да се возят и децата. Знам, че за вас стадиона и футбола ви е далечна тема, но това е нужда която гражданите на цялата ни селищна система изпитват“, зададе той един след друг въпросите си.

По първия въпрос Янакиев посочи, че такива са разценките, които се спускат от държавата и на стойностите, които се дават по строително-монтажните дейности по определени категории.

„Паркингът не го правим само с икономическа цел и изгода, а с чисто социален ефект. Вие отскоро сте тук, но сме го коментирали многократно с ваши колеги, че го правим за да можем да поемем колите от хората и живущите на улиците „Рила“ и „Люлин“, защото става двупосочно движението и лятно време хората не могат да си паркират колите там. Паркоместата не са 25, а са около 40.  Не приемам да се махат пари от там, защото просто паркингът няма да може да бъде приключен. Казвам ви го съвсем отговорно. Все едно, ако дойда във вашия ресторант и телешката пържола струва 50 лева, аз да ви кажа, че 25 лева ще ви дам, защото за мен е прекалено скъпо да ви дам 50. За паркинг „Люлин“ вие решавайте. Ако искате прехвърляйте пари, но ми се щеше тези разговори да се водят на комисии, на обсъждане. Няма значение“, отговори той.

По отношение на въпроса с прехвърляне на средства за подземни контейнери за ремонт на път лъсна непознаването на закона и неподготвеността на кандидата за кмет.

„Извинявам се, не искам да го казвам, но бих ви посъветвал първо да прочетете за какво се използват парите по чл.64 от Закона за управление на отпадъците, които са като отчисления в РИОСВ. Когато станах кмет имахме около 2 млн. лева задължения по този параграф към РИОСВ. Затова ние не можехме да използваме парите по чл.64 и чл.60 за обекти, които касаят обекти за почистване, извозване и депониране на битови отпадъци. В момента, защото Община Созопол заплаща всяка една стотинка от натрупаните задължения по чл.64, ние имаме възможност да ги ползваме. Само, че те отиват само за такива обекти, а не за пътища. Въпросът ви в частта му, в която предлагате да се строят пътища с тези пари е несъстоятелен. Отделно – това е общата стойност за контейнерите и в град Черноморец, и в град Созопол. Но парите се използват точно от тези пари, които ние внасяме всеки месец по отчисления към РИОСВ за депониране на отпадъци в нашето депо. Колкото по-малко са депонираните отпадъци в нашето депо, толкова по-малко ще бъдат отчисленията към РИОСВ. Въпреки плащането на РИОСВ, за да не останем валат както се казва, ние разработваме проекти, по които можем да ползваме тези пари. Единият от тези проекти е за подземните контейнери. И затова тези пари са един вид пак наши и не са отишли на вятъра. Иначе трябваше да останат в РИОСВ“, аргументирано посочи Янакиев.

Въпросът с автомобила се оказа, че засяга доста деликатна тема – деца с увреждания.

„И третият ви въпрос свързан с ЦОП-а (Центъра за обществена подкрепа) аз не искам да коментирам. В ЦОП-а се занимават с деца, не знам дали сте ходили, не искам да коментирам тяхната дейност. Само ще кажа, че шапка им свалям за това, което правят колегите, за работата си с тези деца и за душата и сърцето, които влагат. А вие вече преценявайте имат ли нужда от нов автомобил. Само ще ви кажа, че тези пари не са от общински дейности. Това са държавни пари. Една стотинка от общинските данъци не се дава за този автомобил. Предоставени са от държавата, за което ние благодарим. ФК „Созопол“ е едно НПО. Аз нямам никакви намерения да купувам на НПО автобус. Ако футболният клуб е общински – с голямо удоволствие бихме насочили пари за закупуване на някаква материална част. Но по същата логика НПО-то гребен клуб, НПО-то плувен отбор, НПО-то бушидо и всички други НПО-та могат да поискат автобуси, защото всички НПО-та се занимават предимно с тренировки на младежи. Така, че по вашият въпрос – да, ако искате ми се сърдете, нямам никакви намерения да купувам автобус на което и да е НПО. Бих предложил на вас да закупите автобус, ако някой от тези клубове беше общински“, каза кметът.

От администрацията внесоха допълнителни разяснения, че всъщност става въпрос за микробус, който ще даде повече възможности на центъра и ще покрие територията на цялата община. В момента все още имало тежки случаи, които не могат да бъдат обслужвани.

„Ок, благодаря ви за разясненията. Просто ми се струва, че има по-рационален начин за част от средствата, особено по въпроса за паркинг „Люлин“ и подземните контейнери, тъй като според мен кратността на сметоизвозването е много по-важна от външния вид на въпросните съдове. Мисля, че на повече точки може да се поставят далеч повече контейнери, които ако се извозват многократно, където е нужно, ще бъде по-добре като ефект за всички гости и жители на общината“, каза Губеров след като получи отговори.

„Извинявам се г-н Губеров, моля ви първо обаче преди да коментирате кратност на сметоизвозването, да се запознаете с договора за сметоизвозване, да видите как се плащат тези неща, колко се плаща за тези дейност, как се начисляват ДДС-та и тогава ви предлагам да коментираме. Казвам ви го съвсем приятелски. Първо се запознайте и коментирайте. Сигурен съм в момента, че не сте чел договора за сметоизвозване по начина, по който коментирате, както не сте чел и ЗУО“, репликира му Янакиев.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за протеста на земеделците: Ако изпълнителната власт не се справи, ще се намесим и ние
  18.09.2023 14:30      

Нека да видим. В момента всичко е в ръцете на изпълнителната власт. Ако видим, че те не се справя