Понеделник, 18 Дек 2023
    
Култура

Умно вино, мекици и трахана, приготвена на място, ви чакат на „Мистериите на Хухла“

  18.09.2023 12:28  
Умно вино, мекици и трахана, приготвена на място, ви чакат на „Мистериите на Хухла“

В първия ден, вечерта след концерта на ансамбъл „Филип Кутев“, зрителите ще се заловят на общо хоро под звездите

 

Вторият ден, посветен на „ Камбаните на паметта 1913 – 2023 г“, от върха над Хухла, символно над цяла Тракия, в изпълнение на „Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ квартет, ще прозвучи „Литургия 1913-а“ на Георги Андреев

 

Виното било наистина умно, не само защото на етикета му пише „Умно вино“, казва сомелиерът Пламен Димитров, един от създателите на  „Мистериите на Хухла“, пробвали са го мнозина и досега оплаквания нямало, ще го пробвате и вие. Кебапчета, мекици и трахана, местен специалитет, ще  опитате на място, на площада, ще си кажете думата, казват организаторите на феста.

Но кебапчета и кюфтета няма да има на върха над селото, там ще се ходи като във храм  - до амфитеатъра, край параклиса „Свети Пророк Илия“, изграден някога и възстановен преди 15 години върху разрушеното тракийско светилище от 12 век преди Христа.

Е, ще има изключения. Ще има по чаша вино, преди и след спектаклите на открито, за който пожелае, че то съвсем без вино може ли?

Първият ден от Мистериите – 22 септември, Деня на независимостта, на върха ще се празнува на воля. На сцената ще излязат танцовият състав „Карамфилчето“ от читалище „Пробуда“ в Ивайловград и гиганта Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, за да ни покажат, че в сърцата ни има място и за местното и за националното в изкуството - една от целите на фестивала. Ще бъде връчена наградата „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, присъждана от Мистериозната хухленска академия на науките /МХАН/ – бронзова статуетка на цървул, пробит от ходене, в който е пъхнато земното кълбо, дело на скулптура Емил Пенчев. Организаторите сочат  село Хухла за символ на глобалното село.

След тържествения концерт, посветен на Деня на независимостта, певци, танцьори и зрители ще подхванат тежко тракийско хоро, а оркестърът с дванайсет  блестящи солисти, ще свири докато то се вие под звездите.

Вторият ден ще бъде коренно различен, защото това, което ще събира хората в Хухла ще бъде паметта към предците. 23 септември е съботен ден, в такъв ден обикновено се правят помените, и в Хухла тракийци от близо и далеч ще направят една „Тракийска задушница“ в памет на трагично загиналите българи в селото и в цяла Беломорска и Одринска Тракия преди 110 години. След панихидата на Лобното място, след научната конференция по темата в местното читалище, на митинг-концерт на върха над селото, от амфитеатъра, символно ще прозвучи „Литургия 1913-а“ на маестро Георги Андреев в изпълнение на световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласови“ и „Quarto“ квартет, дирижирани от автора.

Този ден няма да има веселби. Ще ни сплотява общата мисъл какво сме наследили от предците, какво сме запазили и какво сме направили, за да ни има занапред.

Екскурзии до исторически места и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи са подготвили домакините на 24 септември.

Фестивалът се организира с активното съдействие на община Ивайловград и е под Патронажа на Министерството на култура.

Подробности за събитието вижте в програмата по-долу.

 

Програма „Мистериите на Хухла - 2023“

 

22 септември

 

14.00 часа, читалище „Хохла“. Представяне на стихосбирките – „Люлката на Живота” на Петя Цонева, носителка на наградата „Ивайло Балабанов“ и на „Млада поезия” на 13-годишиния Димитър Кондузов от Хухла.

 

Пее младото мецосопрано Людмила Павлова, пряк потомък на загиналия свещеник в Хухла, възпитаничка на Александрина Милчева.
 

15.00 часа, читалище „Хохла“. Откриване на изложба на Националния исторически музей с последните находки от археологическите разкопки на крепостите „Лютица“ край Ивайловград и „Балък дере“ край Хухла.

 

15.30 часа, Костадингеоргакиева къща. Откриване на изложбата „Тракия, люлка свещена”, живопис на художничката с хухленски корени Мара Латева.

Представяне на новата книга на Пламен Димитров, съосновател на „Мистериите на Хухла“ -  „Виното между живота и смъртта“.

 Представяне на Издателството за хубава литература „ПЛАМАР“.

 

18 часа, амфитеатър на връх „Свети Илия“. Тържествен концерт, посветен на Деня на независимостта с участието на танцов състав „Карамфилчето“ от Ивайловград и на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, София.
Връчване на отличието „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла 2023″.

 

23 септември

 

10.30 часа, на Лобното място на 42-та хухленци-мъченици. Отслужване на панихида за загиналите.

 

14.30 часа, Лобното място. Откриване на изложба „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България.

 

15 часа, читалище „Хохла“. Откриване на научна конференция, посветена на 110 години от Разорението на тракийските българи, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България.

 

18 часа, амфитеатър на връх „Свети Илия“. Митинг-концерт, посветен на 110 годишнината от Разорението на тракийските българи с участието на женска вокална група от Свирачи, на хор „Яни Попов“ от Ивайловград и световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове“ с „Quarto“ квартет.

Изпращане на протестно писмо-послание до Народното събрание и Президента с настояване погромът над тракийци да намери достойно място в историята и в образованието в България

 

24 септември

 

Екскурзии до исторически места  и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща