Понеделник, 18 Дек 2023
    
Култура Созопол

Чуждестранни автори за пленера на Ангелина Недин: „Созопол е неповторим!“

  18.09.2023 14:19  
 Чуждестранни автори за пленера на Ангелина Недин: „Созопол е неповторим!“

Амфитеатърът се обагри с красотата от творбите на 15 големи живописци – участници в творческата среща

 

 

Амфитеатърът в стария град на Созопол посрещна премиерата на над 30 платна, резултат от творческата среща на 15 национално и световно признати живописци. Те бяха част от селекцията на осмото издание на пленера „Созопол“ 2023, който се проведе от 11 до 18 септември.

„Имам привилегията да съм родена на прекрасно място и няма как да не споделя неговото очарование с колегите ми от страната и чужбина. За мен този пленер е като жив организъм и вече има свой собствен живот. Мястото му е точно тук и той расте, чрез вдъхновението, което всеки един автор оставя“, каза организаторът, участник и куратор на изложбата на ежегодното арт събитие е Ангелина Недин. Художничката със световно признание не пропуска да постави в центъра на своите творби любимия си град.

„За дългия си творчески път съм бил гост на стотици арт салони и пленери, но този в Созопол е неповторим и поставям на върха“, сподели по време на изложбата проф. Владимир Темков, основател и организатор на Международната художествена колония "Кавадарци - Михайлово". Мнението му подкрепиха проф. Халид Ал Тахмази от Кралство Бахрейн, проф. Нихат Бекери, проф. Линдита Бекири, Пламен Стефанов, Ирина Стоянова, Екатерина Раденкова, Евгения Лефтерова, Невена Лефтерова, Красимир Желев, Владимир Пенев, Николай Янакиев, Ангел Герджиков и Фоти Фотев.

През годините творческите срещи на любимата българска художничка са посрещали едни от най-популярните автори от няколко континента, привличайки вниманието на големи европейски колекционери и галеристи. Всяко издание обаче организаторите надграждат с нова провокация и нови вдъхновяващи със стил и техника гости.  

 


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща