Вторник, 26 Сеп 2023
    
Бургас

С пъстро хоро и нестинарски игри „Меден рудник“ отбеляза своя празник

  17.09.2023 14:28  
С пъстро хоро и нестинарски игри „Меден рудник“ отбеляза своя празник

С богата фолклорна програма жителите на „Меден рудник“ отбелязаха празника на комплекса. Тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на първите заселници, които идват като бежанци от Беломорска Тракия и се установяват в покрайнините на днешен Бургас. Паметникът се намира в двора на ОУ “Найден Геров”.

Безспорно едно от малкото неща, които първите заселници носят със себе си и ревностно пазят през годините, е фолклорът. Затова на празника бе посветен пъстър фолклорен концерт. В него се представиха Детски фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежки културен център – Бургас, Детска фолклорна група „Звъника” при НЧ „Паисий Хилендарски 1928”, Гайдарска школа при НЧ „Паисий Хилендарски 1928”, Дамска фолклорна група „Орхидея” към ПК „Демокрация”, Фолклорен танцов клуб „Медено котле”, Гайдарска школа при НЧ „Паисий Хилендарски 1928”, Ансамбъл „Странджа” и Оркестър „Бургас” със солисти Кристина Стойкова, Яна Биюкова, Ваня Дженезова и Александра Димитрова.

Кулминацията на тържествата бяха нестинарските танци в края на програмата.

Към празника на най-големия бургаски комплекс се присъедини и кметът Димитър Николов, който отправи приветствие към жителите на „Меден рудник“.

"Скъпи съграждани, днес е специален ден за всички нас. „Меден рудник“ е един от най-предпочитаните за живеене комплекси в Бургас и Община Бургас ще продължава да прави всичко необходимо това място да се развива. Тенденцията в развитието на „Меден рудник“ е в благоустрояването, в изграждането на нови детски градини, нови улици, нови междублокови пространства. Бъдещето е в създаването на повече зелени площи и повече места, където децата да играят“, заяви кметът Николов.

Приветствие към жителите на „Меден рудник“ отправи и териториалният директор на район „Възраждане“ Магдалена Манолова, която призова жителите на комплекса да продължават да пазят своите традиции и да посрещат предизвикателствата с вяра и оптимизъм.

Празникът в „Меден рудник“ се организира от НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и Община Бургас. Читалището е един от духовните стълбове в този жилищен район на Бургас и е своеобразен пазител на българщината и традициите на тракийци.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Средец
Кметът на Средец Иван Жабов : Тръгвам към следващия вот със самочувствие от добре свършената работа
  26.09.2023 15:19      

Силвия Шатърова ПП ГЕРБ в Средец регистрира днес в ОИК документи за участие в местния вот