Понеделник, 18 Дек 2023
    
Култура Средец

100 години от Септемврийското въстание, в Средец се връщат в онези години с нов прочит на събитията

  18.09.2023 12:06  
100  години от Септемврийското въстание, в Средец се връщат в онези години с нов прочит на събитията

Общински исторически музей – Средец кани на едно значимо събитие, каквото е представянето на книгата на проф. д-р Веселин Янчев „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“, което ще се състои на 21.09. 2023 г. от 15.30 ч. във Военен клуб – Средец.

Проф. Янчев е гост в Бургас и региона на няколко срещи - един сигурен показател за стойността на книгата, която поради изключителното търсене изчерпа и втория си тираж. Това не е случайно. Темата за Септемврийското въстание 1923 е твърде противоречива, поляризираща и до днес в мненията и пристрастията. Десетилетия  Септемврийското въстание е  мощна пропаганда за силата на Комунистическия интернационал, което е довело до твърде много неистини и има потребността от нов и обективен поглед.

Монографията „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ още в заглавието дава заявка за различен прочит на събитията. Базирана на огромен архивен материал, документи на различни институции и кореспонденции, книгата е забележителна със своята безпристрастност, със своята обективност. Богатият опит и ерудиция на автора я прави достъпна и интересна не само за специалистите по нова българска история, но и за всеки, който иска да обогати своята историческа култура и да приеме това предизвикателство на сблъсъка с идеологически твърдения и клишета.

Не пропускайте срещата с проф. д-р Веселин Янчев – една обогатяваща, смислена провокация!


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща