Понеделник, 18 Дек 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Живко Табаков ще е кандидатът за кмет на широката опозиционна коалиция

  18.09.2023 11:52  
Живко Табаков ще е кандидатът за кмет на широката опозиционна коалиция

БУРГ, „Левицата“, „Ние идваме“, ДБГ и „Неутрална България“ водят преговори с още партии и личности

 

Георги РУСИНОВ

 

Живко Табаков ще е кандидатът за кмет на широката опозиционна коалиция в Бургас. Това заяви самият той след днешната регистрация в ОИК-Бургас на обединението между БУРГ, „Левицата“, „Ние идваме“, ДБГ, а от скоро присъединили се и от „Неутрална България“. От тук нататък предстои регистрирането на самата листа, а срокът е до 26-и септември.

„Ние сме на прага на местни избори, в които имаме наблюдението, че има не само разединение между водещите политически субекти, но и няма никакъв диалог, както за кандидати за кметове, така и за листите за общински съветници. Ако смятаме, че водещите теми са националните, нека не забравим, че се явяваме на местни избори, а тук водещите теми са Бургас, населените места, бургазлии и техните проблеми“, заяви Табаков.

Именно заради това той се кандидатира за кмет с подкрепата на всички от коалицията.

„Първо искам да благодаря на редицата хора, с които проведохме разговори и знаете, че „Левицата“ и всички партии, които сме обединени имахме няколко варианта за кандидат за кмет. Казахме, че имаме готовност да излъчим личност, експертна и силно обединителна. Казахме, че имаме възможност да излъчим и силно опозиционна личност. В дни като тези, обединявайки се около моята кандидатура, смятам че силно опозиционна личност не е достатъчна. Затова аз ще положа огромни усилие, за да развия нашата визия за града“, посочи той.

Табаков продължи с това, че при основаването на БУРГ за тях е било важно дали партиите на „Промяната“ ще направят коалиция с ГЕРБ, както и стана.

„Продължихме да призоваваме колегите от демократичната общност да седнем на една маса и да говорим за визията за развитие на града и за общо явяване на изборите. Нито в лицето на Димитър Найденов, нито в лицето на Константин Бачийски получих разбиране. Не седнахме на една маса, не преодоляха личните си амбиции и не пожелаха да излезем заедно на изборите. Никой не ме е потърсил. Не стига, че има супер разделение между кандидатите на „Промяната", но ние наблюдаваме и тенденциозни движения от създателя на СЕК – Георги Манев, който също ще се яви на избори. Това са процеси, които искат да дадат служебно победата на Димитър Николов“, категоричен е кандидатът за кмет.

Николай Стоилов, който е съосновател на БУРГ отбеляза, че тъжният факт е, че двама от трима бургазлии не излизат да гласуват.

„И едва ли, защото са много доволни от живота си. Ще направим така, че нашият кандидат-кмет и нашата листа да бъдат разпознати от множеството граждани като извънсистемните кандидати. Направили сме каквото можем“, каза той.

Юлияна Мръчкова се изрази оптимистично, че резултатите на обединението ще са във възходящ ред.

Антон Коджабашев на свой ред посочи, че големият обединител тук е Живко Табаков и затова всички застават зад неговата кандидатура за кмет на Бургас.

„С Живко бяхме заедно в Общински съвет – Бургас преди един мандат и знам колко истински устояваше нещата да се случват по добрия начин в Бургас. Внасяше докладни записки, които аз съм подкрепял с голямо желание, тъй като са полезни за бургазлии“, заяви той.

За финал Табаков коментира и бъдещата листа като уточни, че кандидатите са изключително много – над 400 човека от всички партии и движения в коалицията.

„Листата ни ще е от доказани експерти. Ще има и няколко много интересни изненади. Водим активно разговори и с други обществени личности, които ще бъдат част от нашата листа. Балансът между млади, зрели и опитни хора е добре постигнат. Много ни е важно да имаме и правилните кандидати от малките населени места. Мога да кажа, че наистина на нашата листа това ни липсва в момента – наистина доказани хора в кварталите, комплексите и населените места – не за всичките, които да проведат своята кампания и наистина това да са хората, които да гарантират, че след това ще отстояваме интересите на всяко населено място. Ако ме питате бургазлиите от централна градска част са ни малко повечко от това, което на мен ми се иска. Водим разговори и с няколко партии, които са се регистрирали в ЦИК и търсят съюз с нас. До 26-и имаме достатъчно много време и ще кажа, че вратите ни са отворени за всеки, който мисли, че може да допринесе с нещо за Бургас“, завърши той.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща