Неделя, 17 Дек 2023
    
Бургас Крими

Полиция на плажовете срещу агресивни туристи – концесионери и спасители приветстват идеята

  17.09.2023 18:35  
Полиция на плажовете срещу агресивни туристи – концесионери и спасители приветстват идеята

Георги РУСИНОВ

 

Полиция да патрулира по плажовете, за да се справя с агресивните туристи, които отказват да изпълняват разпорежданията на спасителите, а понякога дори и стигат до саморазправа с тях. Тази идея се приветства, както от концесионери, така и от лайфгардове по Южното Черноморие.

Стопанисващият плаж в Крайморие Николай Димитров коментира пред репортер на „Черноморски фар“, че в действителност плажната култура на плажуващите е доста занижена. Той добави, че наблюденията му са включително и от опита му като спасител.

„Има изключително арогантни хора, които срещаме в ежедневието. Другото, което ми прави неприятно впечатление е, че винаги след употреба на алкохол търсят морето. То няма лошо да влезеш да се разхладиш, но го има желанието да плуват навътре, и то след шамандурата. Много пъти, когато такъв човек излезе и разговаряме с него, липсва дори нотка на разбиране от това, което му казваме, както и липса на разкаяние. Също така масово не познават флаговата сигнализация, или ако я познават, то голямата част от туристите не желаят да я спазват. В крайна сметка, тази сигнализация покрива изисквания и критерии за сигурността и безопасността за здравето и живота на хората“, сподели Димитров.

Самият той нееднократно се е обръщал с молба към гостите на плажа да бъдат на първо място, разумни и отговорни към себе и след това към хората, които бдят за тяхното здраве.

„Изпадайки в ситуация даден плажуващ, той поставя в ситуация и хората, които влизат да му помагат и да се борят за живота му. Нека да бъдат по-отговорни. Знам, че масово всички претендират, че са много компетентни и от всичко разбират и са отговорни. Ами нека да го показват и като дойдат на плажовете“, уточни концесионерът.

Друг ценен съвет, който той дава на туристите и сега чрез нашата медия е, че когато отидат на даден плаж, без значение дали са били предни години на него, предвид климатичните изменения много често се появяват нехарактерни течения и вълнения за определените месеци, в които хората плажуват, затова той призовава: „Нека да имат отговорността, когато отидат на дадения плаж, в първия ден да отидат до един спасителен пост, да разговарят със спасителя и да се информират за състоянието на морето – течения, вълнения, подводни ями“.

 

Изцяло нов отдел „Туристическа полиция“? – Не, и общинската може да върши това

 

Димитров категорично подкрепя идеята за полицейско присъствие на плажа. Това всъщност не е нищо ново и в определени страни съществува така наречената „Туристическа полиция“. В Щатите например на всички плажове има полицейски патрули, които могат да реагират в дадена ситуация. Според концесионера обаче у нас не е необходимо сформирането на изцяло ново звено в МВР, тъй като всяка морска община има общинска полиция, чиито служители спокойно могат да налагат глоби на неразумни и агресивни туристи на плажа.

„За съжаление го има и момента, в който плажуващи вдигат скандали на спасителите, а и директно да им налитат на бой. Всеки един спасител е длъжностно лице и по закон имат правомощия да указват и изискват от хората на плажа да изпълняват определени разпоредби. Друг е въпросът, че за съжаление българинът не е свикнал да изпълнява разпоредби от длъжностни лица, които не могат да го глобят. Затова се обсъжда и създаването на „Туристическа полиция“. Аз мисля, че в летния период към съответните морски общини може да има отдел към „Общинска полиция“, който да има правомощията и това много лесно може да се направи, защото по закон те са упълномощен да глобява орган. Има само едни изменения, които трябва да се направят и мисля, че ще бъде много по-лесно да се изпълни това, отколкото тепърва да се създава ново звено. Много мислихме по този въпрос с колегите. Има изградени структури на „Общинска полиция“ към всяка една морска община. Нека в летния период да се делегират права на съответните общини техни общински полицаи да глобяват такива арогантни и агресивни плажуващи. Макар и длъжностно лице, спасителят не е пъдар. Това трябва да го разберат всички. Те не са на плажа, за да се карат и да се отбраняват. Те са тук, за да предотвратят инцидент, който би навредил на здравето на плажуващите, или още по-лошо, човек да загуби живот“, аргументира се Димитров.

 

„Кой си ти, че ще ми свириш, бе?“

 

Концесионерът сподели и конкретен случай на арогантност от страна на компания мъже и жени на плажа.

„Тези дни аз имах случай, в който без малко не се стигна до инцидент с водно колело, което минава малката шамандура и се насочва към брега, където се къпят хората. Това е забранено и когато човек наема водно колело подписва инструкция, с която му е казано, че не трябва да влиза в зоната за къпане. Всички плавателни средства могат да се движат в зоната след малката шамандура. Подавам звуков сигнал на човека по-настоятелно, защото той въобще не ме отразява. Дойде някаква жена от компанията им да ми се кара и да ме пита защо съм се разсвирил. „Щом подавам сигнал, има за какво“ – отговарям аз. „Ама, какво от това, бе?“ и вече започва да се държи агресивно. Чак след като казах, че съм концесионерът, малко се кротна, но продължи – да съм си сложил заграждения. Шамандурата е точката, която не трябва да се преминава, колко по-ясно да им се обясни. Но разбирате ли? Идва жена да ми се кара защо съм свирил и махал, той да не бил овца? Затова говорим – ето конкретен пример“, разказа Димитров и продължи:

„Дори ден-два морето да не е подходящо за къпане, то на третия, петия ден или след година, морето пак ще е тук и човек винаги може да го посети и да му се наслади, без да рискува излишно живота си. Не е необходимо: „Абе, ти на мен ще ми кажеш!“, „Кой си ти, че ще ми свириш?“ и т.н. Има и хора, разбира се, които като им се каже – и разбират. Но те са малко. По-голямата част са точно тези, спорещите и агресивните“.    

 

Българските плажове – най-добре обезопасени

 

В другите туристически дестинации обезопасяването на плажовете е далеч по-рехаво спрямо българските. У нас често стопанисващите плажове са упреквани, че няма достатъчно спасители и медицински лица. Според Николай Димитров липса има на всякакви кадри по плажовете и все по-трудно се набавя необходимият персонал.

„Много са високи изискванията единствено и само по българските плажове. Казвам го веднага – нито в любимите за много българи Гърция и Турция има медицински лица, или струпване на толкова, където има, както и на спасители. Същото важи и за Испания. Ивица от 900 метра има 5 спасители, а аз на 700 метра имам 11. Като цяло нашите плажове са най-добре обезопасени. Лошото е, че плажуващите не желаят да изпълняват разпорежданията, които ние им даваме. С медицинските лица не е лесно. Не е като преди да си взема един за цялото лято. Това лято съм сменил 7 човека. Въртя ги според отпуските им, защото те вместо да си почиват от болницата, идват при мен и дават дежурства в отпуските си. Нямам друг избор. Има недостиг, определено. Но сме добре оборудвани – ние сме един малък спешен кабинет на плажа.

Отношение по темата с полицията на плажа взе и спасителят Петър Русев.

„Нашата Общинска полиция помага доста с агресивни и неизпълняващи разпореждания туристи. Ние работим заедно с тях може би вече 5–6 години, след като се удавиха 2 деца на Моста. Но пак да ви кажа, малко е недостатъчно, защото те са само двама човека и патрулират цялата Морска градина и не винаги могат да се отзовават на наши сигнали. Хубаво ще е да има и една двойка само за плажа, защото той е дълъг около 2 километра, 11 поста са. Около 15–20 хиляди човека се събират. Да могат да правят глоби и връчват актове, които са от 100 до 2000 лева. Видели сме, че когато на българина му се бръкне в джоба, започва да слуша“, категоричен е той.

Той отчита, че все пак има и съвестни хора, които слушат спасителите и дори ги търсят за информация като отидат на плажа. Проблемът идва, както винаги от количествата погълнат алкохол по баровете на ивицата.

„Тогава стават по-агресивни и напират да влизат във водата. Тази година имахме проблем с много чужденци по този начин. В такива случаи викаме общинска полиция, защото някои просто отказват да изпълняват. Така че да – наложително е да има плажна полиция, която да отговаря за реда и дисциплината. Ние сме водни спасители и отговаряме да следим за безопасността на хората във водата“, уточни спасителят.

 

От УКОРС – готови, но в съвместна дейност с МВР

 

За мнение потърсихме и директора на УКОРС – Бургас Веселин Василев. Според него е възможно наистина такъв да има, но най-добре ще е ако е в съвместен вариант с полицаи от ОДМВР – Бургас.

Снимка: Бургасинфо

„Друго е като има полицай, който е въоръжен и има право да задържа. Виждате, че има агресивни туристи, които не изпълняват разпорежданията. Така или иначе, в такива случаи пак викаме и полиция. Така, че – да, може да се направи една такава смесена съвместна двойка само за плажа. Макар че държа да отбележа, че ние имаме велопатрул в Морската градина, а отделно има и патрул от Пето районно управление – Бургас“, заяви той.

Василев отчита, че тази година не са много случаите, в които негови служители се е налагало да реагират и добавя, че хората малко или много са свикнали с присъствието на органи на реда в близост до плажа.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща