Неделя, 17 Дек 2023
    
Бургас Общество

Страшна статистика: Над 415 са удавниците в Бургаско през последните 10 години

  17.09.2023 12:26  
Страшна статистика:  Над 415 са удавниците в Бургаско през последните 10 години

Над 30 жертви взе морето през Лято 2023, най-много през 2016-а – 53

 

Георги РУСИНОВ

 

Над 30 жертви взе морето през това лято. Това показва статистиката на ОДМВР – Бургас, предоставена за „Черноморски фар“, обхващаща периодът от юни до 12 септември. Без изненада най-голяма част от нещастните случаи са през август, когато морето е бурно и се появяват различни течения, когато започва „да дърпа“ мъртвото вълнение. 15 са удавниците за най-горещия летен месец. В предходния юли жертвите са 6, плюс двете момиченца, които се удавиха в язовир „Камчия“. За юни удавниците са най-малко – 4. Има и един удавил се в басейн.

Преди дни, на 12 септември, живота си загубиха петима души. Двама братя чехи на 67 и 70 години се удавиха на плаж „Иракли“. Тялото на румънски турист на 73 години изплува на Южния плаж в Несебър, а все още неустановен (б.а. към онзи момент) мъж се удави на плажа до базата на Министерски съвет в Слънчев бряг. На Южния плаж в Приморско 58-годишен мъж от София също почина при удавяне. На предходния 11 септември отново софиянец, този път 39-годишен се удави на плаж „Иракли“.

Възрастовата граница на жертвите също е широка – от 8-годишното румънче до 78-годишния мъж от Созопол, който се удави на „Харманите“. 74-годишна рускиня изгуби живота си в Ахтопол на 29 август, а 72-годишен украинец – в Слънчев бряг на 23 юли.

Най-много удавници има по бреговата линия на Несебър, Равда, Слънчев бряг, Свети Влас и Елените – 9. Следва Иракли с пет случая на удавници. Ахтопол е с три. „Харманите“, Приморско и Поморие с по 2. Това лято Бургас се размина без загубили живота си плажуващи. Същото потвърждава и ветеранът-спасител Петър Русев.

„Инциденти имаме, но не и жертви. Продължават, за съжаление, при жълт и червен флаг проблеми с туристите, защото не слушат и не изпълняват флаговата сигнализация. Ние им свирим, но те понеже са дошли за малко време и искат просто да влизат в морето, независимо какво е времето – с мъртво вълнение, големи вълни или дъждовно. Затова и им казваме, че най-добрият месец за плуване е юли“, коментира той пред „Черноморски фар“.

Русев тъжно отчита големия брой удавници това лято.

„В последните 10 години са 415 удавени. Около 40 човека на лято. Най-много бяха през 2016-а. Тогава бяха 53-ма удавени. Има едно неписано правило, че на всеки седем години се повтарят. И тази година е седмата след 2016-а и виждаме, че не са малко – около 30 човека. А и се случиха нещастните инциденти в много малък период от време. При две мъртви вълнения. Първото беше от 14 до 20 август – тогава се удавиха 7–8 човека. После дни след това пак имаше мъртво вълнение и нови жертви. За един уикенд бяха 7–8 човека“, казва той.

Според опитния спасител повечето нещастия се случват на неохраняеми плажове, защото на охраняемите спасителите правят и невъзможното да не допускат къпещи се в опасно време.

„Затова някои отиват на неохраняеми плажове на тяхна отговорност. И стават инциденти. Друг факт е, че повечето удавници са от вътрешността на страната или чужбина. Сред местните хора от морето рядко има инциденти, защото те просто познават опасностите и ги избягват в повечето случаи. А и като им се каже от спасители, местните слушат“, пояснява Русев.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям
  16.09.2023 12:07      

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща