Събота, 16 Дек 2023
    
Общество Царево

След бедствието в Царево: Ще гласуват помощ на близките на загиналите в размер на 15 000 лв.

  16.09.2023 12:10  
След бедствието в Царево: Ще гласуват помощ на близките на загиналите в размер на 15 000 лв.

Другата седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде гласувано и предложението на министерството за подпомагане на хората, загубили своите близки в размер на 15 000 лева. Това обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

 „Целта ни е тази помощ да е постоянна мярка”, допълни тя. 

Вече са посетени 103 домакинства след потопа в Царево, предоставена им е емоционална и психологическа помощ, както и информация за помощите, съобщи NOVA.

Като резултат от подадените заявления до момента са предоставени 46 помощи, до трикратен размер на линията на бедността.


„Подкрепата може да достигне до 1512 лева, като индивидуалните потребности се преценяват”, каза Шалапатова.

„Облекчихме достъпа до Фонда за социална закрила. До 2500 лева може да бъде подкрепено всяко домакинстнво, което е получило и първата помощ. Може да бъде подпомогнато за базисните потребности за оборудване”, каза Шалапатова.

Днес тя ще се срещне с кмета на Царево и с областната управа.

По въпроса с пенсиите, Шалпатова каза, че те ще бъдат осъвременени по швейцарското правило.

„Все още тече бюджетната процедура, трябва да отчетем икономическата ситуация. Но данните за инфлацията са позитивни. Оптимист съм, смятам, че нивото на пенсиите ще бъде компенсирано, така че пенсионерите да живеят добре”, каза Шалапатова.

По въпроса за минималната работна заплата, която трябва да се вдигне на 930 лева, Шалапатова каза, че предстои разговор със социалните партньори.

„Заложили сме много мерки за подпомагане на населението за адекватен достъп до пазара на труда”, каза социалният министър.

Безработицата в България е 5,3%, обясни още тя. Правят се анализи и ще бъдат активирани мерки в различни региони в страната.    


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения