Понеделник, 04 Дек 2023
    
Мнения

Д-р Айлин Сали, специализант в УМБАЛ Бургас: При 5 и повече тежки изгаряния от слънце до 20 години, рискът за развитие на меланом нараства с до 80%

  04.09.2023 15:03  
Д-р Айлин Сали, специализант в УМБАЛ Бургас: При 5 и повече тежки изгаряния от слънце до 20 години, рискът за развитие на меланом нараства с до 80%

Интервю на Дона МИТЕВА

 

-Макар и в края на лятото, а може би и точно за това, защото ръкавите на този сезон са предпочитани от мнозина, а и от родителите с малки деца, нека поговорим за кожата. Плажът и морето предполагат добиване на приятен бронзов загар. Това обаче опасно ли е?

- Закаляващите фактори на околната среда  - слънце, вода, въздух имат безспорни положителни ефекти върху общото укрепване, растежа и имунитета на детето. Но продължителното и неконтролирано излагане на слънчеви лъчи може да бъде опасно .

- Какви проблеми може да предизвика слънцето за детската кожа?

- Установено е че  детската кожа, достига  функционална зрялост  към края на първата година след раждането. Количеството меланин в нея  е в пъти по-малко от тази на възрастните, следователно тя е много  по – чувствителна. Прекомерното излагане на слънце може да доведе до изгаряния, слънчева алергия, претопляне, дехидратация .

Кожните клетки имат „памет“ и е доказано, че изгарянията в детска възраст увеличават риска от развитие на рак на кожата в зряла възраст. При 5 и повече тежки изгаряния от слънце до 20 годишна възраст, рискът за развитие на меланом нараства с до 80%.

-        Необходимо ли е да се ползват защитни средства?

- Задължително  е да се ползват защитни средства. Това включва подходящи за възрастта  кремове със слънцезащитен фактор над 30, леки, широки дрешки от естествени материи и шапки с широка периферия, също така  прием на достатъчно количество вода и др.

- Има ли часови пояси, които препоръчвате за излагане на тялото на слънце?

- В летните дни трябва да се избягва интервалът между 11 и 16 часа, когато слънчевите лъчи са най- силни.

- Каква е най-честата причина за появата на рак на кожата – може ли изобщо да бъде посочена такава?

- Основният фактор за развитие на рак на кожата е прекомерното излагане на слънчеви лъчи. Хора със светла кожа са по-предразположени. Съществуват и други фактори като карциногени, хронични язви, тежки изгаряния, посещаване на солариуми.

- Кожата е най-големият орган в човешкото тяло – от какви заболявания страда най-често тя?

- Детската кожа най – често  страда от алергични заболявания, контактни дерматити, екземи в по-късна възраст могат да се проявят  възпалителни, автоимунни  и злокачествени заболявания.

- Вашите съвети за здрава кожа при децата и добър вид?

- Бих посъветвала родителите да избягват излагането на слънце на деца под 1 година и особено под 6 месеца. За по - големите деца това да става в подходящо време на деня – до 11 и след 16 ч. със съответните защитни средства.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът очаква антикорупционното законодателство да бъде прието в следващите дни
  02.09.2023 19:47      

С приемането на антикорупционното законодателство ще изпълним една от най-важните задачи за тази