Понеделник, 04 Дек 2023
    
Бизнес Любопитно

Внимание! Мрежата отново е залята с обещания за бързи пари срещу лични данни

  04.09.2023 14:44  
Внимание! Мрежата отново е залята с обещания за бързи пари срещу лични данни

Дона МИТЕВА

Ако се връзвах – вероятно богатството ми щеше да гони по размери това на фамилия Ал Файет или пък на Мъск, но не би.  И със сигурност не съм единствената. Фалшиви имейли и писма в месинджър заливат мрежата в момента. Само за неделния ден у дома получихме оферти от три турски банкерки, които си блъскат главата как да прехвърлят на наше име богатства, останали от починали хора, които по някакво странно стечение на обстоятелствата носят фамилията на единия или другия. Условието да се стигне до милионите е просто – да се предоставят лични данни. Естествено – пари никой няма да  получи по тази схема, но пък със сигурност личните данни ще бъдат продадени или пък използвани за  измами.

„На фона на зачестилите случаи на опити за онлайн събиране на лични данни с цел извършване на измами с тях обръщаме внимание на хората да пазят своите данни, да внимават на кого и за какво ги предоставят, както и да знаят, че във всеки един момент могат да оттеглят дадено в миналото от тях съгласие за обработване на данните им, а администраторът на данни и длъжен без неоправдано забавяне да заличи тези данни. Имат право и да възразят данните им да бъдат обработвани за маркетингови цели от трети лица, макар някога да са дали съгласието си за това“, предупреждава Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

Към професионалното предупреждение може да се добави само съвет: никой да не се връзва на обещанията, че ще му бъдат прехвърлени големи суми пари или пък, че скъпоструваща вещ ще стане негова собственост само срещу лични данни.


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът очаква антикорупционното законодателство да бъде прието в следващите дни
  02.09.2023 19:47      

С приемането на антикорупционното законодателство ще изпълним една от най-важните задачи за тази