Понеделник, 04 Дек 2023
    
Култура

Георги Господинов с Мастър клас и литературна общност от хора и по балконите в Созопол

  04.09.2023 08:01  
Георги Господинов с Мастър клас и литературна общност от хора и по балконите в Созопол

Носителят на “Букър” през 2023 г. за романа “Времеубежище”, писателят Георги Господинов, представи своя първи Мастър клас след получаването на наградата и втори за фестивала “Аполония” в Созопол. На литературно четене на произведения, създадени по време не срещите му със 7-те избрани участници, както и на представянето на романа и емоциите около наградата Господинов създаде “литературна общност”, както той нарече аудиторията, която препълни двора на Галерията в морския град. Имаше хора дори на балконите на съседните старинни къщи, които с наслада слушаха разговора с писателя, който бе воден от поета Иван Ланджев.  

Александър Арнаудов и Емилия Найденова прочетоха свои стихове, а Михаела Илиева, Христина Йорданова, Анжелина Бъчварова, Ани Динева и Камелия Панайотова - разкази, които бяха написали като изпълнение на задачите “Годината, в която съм роден”, “Моят първи страх” и “Името ми”. Според единодушното им мнение участието им в класа и общуването с Георги Господинов е рядък шанс за младите автори. Някои от тях имат издадени книги, на други това тепърва им предстои. По време на тридневния си курс те обсъдиха и процеса по създаване на една книга, публикуването в литературни издания в страната и едно ново течение в литературата, което се появява при поколението на децата на 80-те и 90-те - писането за травмите от детството. Писателят добави, че много се надява при обмена на книги и при общуването с млади хора поколенията да се срещнат някъде по средата и да няма война между тях не само като творци, а изцяло.  

По време на представянето си участниците в Мастър класа подариха на Господинов икона на Свети Георги с пожеланието да бъде българският Нобелов лауреат.  

Последва и срещата на писателя с публиката и разговорът за “Времеубежище”, в който той сподели, че на 23 май, когато грабна наградата “Букър”, не е знаел каква радост е предизвикало това в България и по света, тъй като не е имал достъп до социалните мрежи. Заедно с преводачката Анжела Родел са имали по два билета за връщане - един, веднага на 24 май, в случай, че не спечели, и един за след 3 дни, ако книгата триумфира. Той добави, че не е вярвал предварително в успеха, но Родел е била убедена в това. “Аз много държах веднага да кажа няколко думи на български. Казах: “Честит 24 май, честито чудо на езика!”, припомни поздрава си към нас, българите от високата трибуна на конкурса той. Преди това благодари на поетите, върху “чиито рамене” е стъпвал, за да стигне до “Букър” - Иван Теофилов, Катя Йосифова, Иван Цанев. Сподели и за лична среща с вдовицата на Георги Марков часове преди обявяването на победителя в Лондон, на която тя се е просълзила и е успяла да каже само, че ако той сега е бил жив да види, че Господинов може да вземе наградата, е щял да се радва. Разказвайки тези истории, читателите видяха писателя крайно емоционален. Той дори заяви: “Аз се радвах, че хората се радват, радост на втора степен се получи”. И още веднъж подчерта, че историята на такова повтарящо се щастие за нас, българите, е хубава, тъй като са го срещали хора и се е чул с приятели, които му разказвали как били на най-различни места по света, разказвали му детайли от своето преживяване на обявяването на наградата. “Произвеждаме памет”, добави той.  

По време на разговора стана ясно, че е получил като подарък и рисунка от Украйна. В спомените си за “Физика на тъгата” той добави, че книгата се е появила точно, когато е бил моментът за това. Защото сега вече българите не сме най-тъжният народ в света. “Нивото на тъгата в света се изравни. При това, което става в Украйна, ние, българите да сме най-тъжният народ...”, със съжаление отбеляза писателят.  

Иван Ланджев добави, че във вътрешнополитически план, в годината, в която България вече има награда “Букър”, у нас са орязани парите за превод на литература, а Господинов цитира Чърчил, че ако се дават пари за танкове, а не за култура, то кого ще охраняват танковете. На въпрос от публиката “Как да научим децата да четат” Господинов контрира, че първо трябва да научим възрастните на това. В същото време момиче го попита какъв е процесът по редакция на един текст и той успя да й даде практически съвет, но не пропусна да отбележи, че интерес у младите има. Той многократно благодари на публиката, преди да раздаде автографи, тъй като добави, че всички в Галерията се надява да са четящи хора и че те правят неформална литературна общност, въпреки че тя ще се разпадне след срещата. Но фактът, че тази общност я има, не е малко. Господинов прочете и откъс от "Времеубежище", както и няколко свои стихове. 

На срещата разговор присъстваха знакови лица - журналисти, културни дейци, представители на община Созопол.  


Анкета

Мнения

Мнения
Премиерът очаква антикорупционното законодателство да бъде прието в следващите дни
  02.09.2023 19:47      

С приемането на антикорупционното законодателство ще изпълним една от най-важните задачи за тази