Петък, 24 Nov 2023
    
Бургас

Непоканен, ексминистърът на МВР дойде в Бургас да отдаде почит на Атанас Градев и Йордан Илиев

  25.08.2023 13:28  
Непоканен, ексминистърът на МВР дойде в Бургас да отдаде почит на Атанас Градев и Йордан Илиев

Иван Демерджиев: Те умряха за да защитят държавата и държавността

 

 

По повод обвиненията от настоящия министър на МВР за големи пропуски от страна на главния секретар, чиято оставка в момента иска, ексминистърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в Бургас:  „Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се ползва за политически цели. Аз дори  не бях  поканен днес да дойда тук. Дойдох  сам, за да почета паметта им, не  за да правя политически изказвания. Но за съжаление, тяхната смърт се използва, за да се реализира сценария от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се ползва, за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР. Те не умряха за това. Те умряха за да защитят държавата и държавността, която се разгражда в момента с изключителни темпове“, каза той по време на откриването на паметника на Атанас Градев и Йордан Илиев и допълни: “Тези достойни български полицаи отдадоха живота си в една кауза, която тогава изпълнявахме – да се пази границата на България и Европейския съюз. Те станаха символ на усилията на България да пази тази  граница. Държавата е длъжна не  само да постави тази паметна плоча, а да продължи усилията, за да има смисъл жертвата, която те дадоха. За съжаление, аз не виждам тези усилия да се продължават със същия интензитет“.

 Демерджиев обясни че многократно е общувал с близките на двамата загинали полицаи през тази една година след смъртта им. „Това, което изживяхме ние го знаем много добре защото бяхме заедно. Заедно бяхме и на гробищата, заедно ги изпратихме“. Той отказа да коментира, какво са си говорили с бащата на  Йордан Илиев, но подчерта, че поддържат отношения и ще продължат да ги поддържат. И обясни още, че поетите в деня на погребението на двамата полицаи са изпълнени: „Два от най-важните от тях – първо, хората, които пряко бяха отговорни, за това което се случи,  напуснаха системата сами в хода на проверките, осъзнавайки какъв ще бъде резултатът от тях. И второ, България положи усилия смъртта на тези двама достойни полицаи да не бъде безсмислена – пак казвам, те станаха символ в Европа. Всичките ми колеги знаеха, че българските полицаи се жертват, за да пазят границите на Европа. Тези усилия доведоха до там, че Европа гледаше на нас вече като на един надежден, изключително полезен съюзник. Това беше единствения смисъл за тяхната саможертва. И когато се отстъпва от това, аз лично съм изключително разочарован, разстроен – да не използвам по-силни думи“.

С по-добра организация са постигнати по-добри резултати, отчете още ексминистъра дейността на ведомството, което бе под негово управление и визира официалния доклад на Агенция КИАТ в МВР, който е излязъл на скоро:  „За полугодието на 2023 има значително намаляване – над 4% на престъпленията, които са извършени и с над 5% е увеличена  разкриваемостта. Без да правим значителни рокади, създадохме организация, мотивирахме хората и те работеха по-добре. Обективните данни го показват. Сега при тази безпрецедентна чистка аз очаквам обратното – демотивация на хората, сриване на системата до нива, които не сме виждали последните 30 години“, заключи Демерджиев.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Транспортният министър Георги Гвоздейков: Няма да има сътресения на пазара на горива
  24.08.2023 14:53      

Прехвърлянето на собствеността на терминал „Росенец“ към държавата вече е в ход и ще