Петък, 17 Nov 2023
    
ИЗБОРИ 2023

ЦИК: Не е предвидено да се гласува на местни избори с машини

  18.08.2023 09:56  
ЦИК: Не е предвидено да се гласува на местни избори с машини

"Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава. Ние отново сме в разговори с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че държавата ще подпомогне работата на ЦИК". Това заяви пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК. "Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя.

Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане.

"Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове", каза Матева.

Говорителят на ЦИК подчерта, че когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че сега избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува за съответния брой избори, за които има право да гласува в населеното място, в което се намира и в което има право да гласува. Тези избори са доста сложни", каза Матева.

ЦИК не приема, че едни твърдения в публичното пространство са достатъчни да се приеме, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията, категорична е Росица Матева. По думите ѝ Комисията е направила анализ в 2 независими лаборатории на хартията, използвана на 2 април, и хартията от предишни избори. Становището и на двете лабораротии е, че хартията е с едни и същи характеристики. Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера, посочи тя. По думите ѝ на изпълнителя не е заплатено за гласуването с тези машини.

Матева изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.


Анкета

Мнения

Мнения Несебър
Кметът на Несебър за празника на града: С право можем да се гордеем с развитието и просперитета на града ни
  15.08.2023 13:32      

Днес отбелязваме един от най-големите  християнски празници – Успение на Пресвета Бого