Събота, 18 Nov 2023
    
Бургас

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея и 120 години от Илинденско - Преображенското въстание

  19.08.2023 08:57  
Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея и 120 години от  Илинденско  - Преображенското въстание

С богата програма и инициативи за малки и големи ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Шипченската епопея, както и 140-тата годишнина от написването на одата "Опълченците на Шипка".

Програмата започна на 18 август и ще продължи и през уикенда. В събота тя включва панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен подход към Паметника на свободата, изложба "Полет към Свободата", „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов" и много други.

Президентът Румен Радев ще се включи в тържествата. На 19 август, събота, държавният глава ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива.

От 20.00 ч. ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите в храм-костница „Света Петка“.

От 20.30 ч. пред паметник-мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Ваня Андонова-кандидат за кмет на Партия „Български Възход“ за Приморско: Чувствам се сигурна в силите и във възможностите си
  18.08.2023 09:37      

Интервю на Силвия Шатърова -Г-жо, Андонова, чувствате ли се сигурна в  това