Петък, 03 Nov 2023
    
Айтос Бургас Карнобат

След аларма на ЧФ: АПИ отговори кога започват ремонти по Подбалканския път

  04.08.2023 12:04  
След аларма на ЧФ: АПИ отговори кога започват ремонти по Подбалканския път

Георги РУСИНОВ

 

След като „Черноморски фар“ разгласи недоволство на шофьори, пътуващи по част от Подбалканския път (б.а. Карнобат-Айтос-Бургас), от Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха кога ще започнат процедурите по ремонта и защо са се забавили.

„До края на август т. г. ще бъде обявена тръжна процедура за изготвяне на технически проект за основен ремонт на 44 км от първокласния път I-6 Бургас – Сливен в отсечката от Венец – Карнобат - Айтос. Към момента експертите в Областно пътно управление – Бургас подготвят необходимата документация. Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовите проекти след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността, срокът им за реализиране и ще се пристъпи към избора на изпълнители на ремонта и на строителния надзор“, посочват от АПИ.

От Пътната агенция продължават с това, че през септември миналата година Областно управление – Бургас е обявило обществена поръчка за изработване на технически проекти за основен ремонт на над 108 км републикански пътища в областта. Поръчката е в четири обособени позиции, като първата обособена позиция е за проектиране при ремонта на 60 км от път I-6 Бургас – Сливен (Подбалкански път).

„През април т. г. тръжната процедура в обособена позиция 1 е прекратена. Решението за прекратяване е мотивирано от резултатите от извършено от Община Бургас прединвестиционно проучване по направленията: „Бургас – Малко Търново“, „Бургас – Средец“ и „Бургас – Айтос“, чието трасе попада в отсечката от път I-6 от км 428+200 до км 488+380, предвидена за проектиране и ремонт. За проучването АПИ е уведомена с писмо с вх. № 08-00-45/21.02.2023 г. Установена е необходимост от актуализиране на изготвеното задание по обособена позиция 1, включително и да се намали и участъкът, обект на проектиране. Това е основание за прекратяване на обществената поръчка по обособена позиция 1 съгласно ЗОП поради необходимостта от съществени промени в условията на обявената поръчка, които биха променили кръга на заинтересованите лица. Тръжната комисия продължава работа по останалите три обособени позиции от обществената поръчка“, уточняват от АПИ.

Важна информация в отговора на Пътната агенция е, че до започването на основния ремонт на пътя Бургас-Карнобат-Венец ще продължи да се поддържа чрез текущи дейности.

„През август т. г. е планирано изкърпване на най-компрометираните участъци от настилката, за да се осигури безопасността на движението. Апелираме шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи“, завършват от АПИ.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Идеите за промени в Конституцията са на ПП-ДБ и ГЕРБ, ние само ги припознахме
  03.08.2023 19:05      

Главният прокурор да е с един петгодишен мандат   Всички предложения за пром