Петък, 03 Nov 2023
    
Бизнес

Над 690 сигнали от недоволни пътници от авиокомпании има подадени към ГВА

  04.08.2023 11:18  
Над 690  сигнали от недоволни пътници от авиокомпании има подадени към ГВА

Санкциите могат да достигнат до 5000 лв. на всяка жалба, останала без коментар от авиопревозвачите

 

ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) ще засили контрола върху авиокомпаниите и това дали те отговарят на жалбите на своите пътници. Санкциите могат да достигнат до 5000 лв. и ще бъдат налагани по Закона за гражданско въздухоплаване (чл. 143, ал.6). Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, заместник-министъра на транспорта и съобщенията Анна Натова,  главният директор на ГВА Анелия Маринова и представители на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). Срещата е във връзка с подадените  преди няколко дни сигнали от Сдружението за отменени полети заради пожарите в Гърция и Италия.

От началото на годината до 1 август получените сигнали в ГВА от недоволни пътници са над 690.  „Трябва значително да завишим контрола, защото огромният брой сигнали показва, че вече не говорим за инцидентни случаи, а нарушенията стават тенденция“, подчерта главният директор на ГВА Анелия Маринова.

“Държавата трябва да застане твърдо зад правата на туристите, за да може подобни лоши практики да се сведат до минимум. Полетите все още са предпочитан начин за българските туристи да пътуват до по-далечни дестинации”, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Заместник-министър Анна Натова коментира, че Министерството на транспорта и съобщенията е в контакт с българското посолство в Унгария, заради случите с отменени полети от страна на унгарската Wizz Air до Южна Италия, а в следващите дни предстои и среща с ръководството на авиокомпанията.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: Идеите за промени в Конституцията са на ПП-ДБ и ГЕРБ, ние само ги припознахме
  03.08.2023 19:05      

Главният прокурор да е с един петгодишен мандат   Всички предложения за пром