Четвъртък, 02 Nov 2023
    
Мнения

Делян Пеевски: Идеите за промени в Конституцията са на ПП-ДБ и ГЕРБ, ние само ги припознахме

  03.08.2023 19:05  
Делян Пеевски: Идеите за промени в Конституцията са на ПП-ДБ и ГЕРБ, ние само ги припознахме

Главният прокурор да е с един петгодишен мандат

 

Всички предложения за промени в Конституцията са на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на ГЕРБ. Ние ги припознахме. Нямаме спорове. Това заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

Единствено не се съгласихме с предложението кметовете да имат само два мандата. То отпадна, защото ясно казахме, че няма да го подкрепим, подчерта Пеевски.

Наблюдавам по медиите изказвания на г-н Величков на г-жа Бориславова, че имало предложения на ДПС. Няма предложения на ДПС, категорично повтори Делян Пеевски.

Чух Величков да коментира, че червената химикалка на ДПС драскала Конституцията - няма такова нещо, подчерта народният представител от ДПС.

След като прочетох изявленията му, дори смятам, че идеите са добри. Лично ние ще предложим главният прокурор да не председателства прокурорския съвет, а някои избран от съвета. Това е добра идея. И за мандатността ние ще предложим да няма два мандата главния прокурор, а да бъде само един мандат от 5 години, посочи още Делян Пеевски.

Щом намаляваме правомощията на главния прокурор, по-добре е той да има по-кратък мандат - 5-годишен и да не може да го повтори, за да не се задържа прекалено дълго един човек на поста, обясни Пеевски.

Той коментира и предложението председателят на Конституционния съд е един от тримата висши държавници, които според проекта за промени в Конституцията, ще имат право да бъдат служебен премиер.

Не виждам проблем за кратък период от време председателят на Конституционния съд да е премиер. Той е супер обективен човек, най-висшата съдебна длъжност. Ние подкрепяме това, каза Пеевски.


Анкета

Мнения

Крими Мнения Общество