Понеделник, 16 Oct 2023
    
Общество

Игра на карти до последно за местните избори наесен

  17.07.2023 16:56  
Игра на карти до последно за местните избори наесен

Задават ли се нови играчи, проучи "Черноморски фар"

Силвия ШАТЪРОВА

 

Ще се промени ли картата на местната власт в Бургаска област след кметските избори, или ще остане същата? Ясна е максимата, която настоящите кметове ще се опитат да „продадат“ на населението, че във времена на кризи – геополитически и национални, трябва да се заложи на стабилността, на опита, а те знаят как.

Категорично може да се твърди, че 98% от настоящите управляващи ще се кандидатират за пореден път и в това интрига няма, по-скоро тя е под каква формула ще го направят, ще се отърсят ли от партийната опека. Местни анализатори твърдят, че ще се опитат широки коалиции, които да подкрепят фигурите, а не тясно партийни.

Почти всички от настоящите кметове изчакват ситуацията и удобно отклоняват въпросите на медиите с любимата и изтъркана фраза: „като му дойде времето“, а то времето чука на вратата. Но сега има удобен мотив: летен сезон, приемането на държавен бюджет, а след това и местен.

Но по общини текат трескави благоустройствени мероприятия, които се харесват и котират в изборните години.

Срещу опита на хоризонта в областта почти не се задават нови играчи.

Ако за кметове битката е възможно да не е толкова оспорвана, не така стоят нещата за общинските съвети, където по места загряват нови формации, сдружения и имена, които правят битката за листите и после за мнозинство в местните парламенти оспорвана.

Вече започна и вътрешнопартийната подготовка, в партийните централи текат номинации. Системните формации си следват партийната логика. В БСП имат вече предложения, самата председателка на партията Корнелия Нинова заяви в Бургас, че ще изкарат кандидати във всички общини. Най-вероятно защото е престижно, а не че имат достатъчно избираеми фигури. ИТН признават, че се водят преговори, но на чисто идейно ниво. „Те са на много ранен етап“, заяви областният лидер Тодор Иванов. Засега е ясно, че в Бургас хората на Слави Трифонов ще излязат със своя листа за съветници, за кмет ще стане ясно след края на този месец след като премине национално съвещание. В ГЕРБ информационната мъгла ще е до последно. Но „Черноморски фар“ научи, че в партията има директива да бъдат номинирани по трима кандидати в община.

Вижте нашата тема в развитие

Силни играчи на сцената в Карнобат

https://www.faragency.bg/news/16894298292963/11-dushi-sa-nominirani-za-kandidat-kmet-ot-bsp-za-burgas

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България:  Професията „Парамедик“ не е регулирана в България
  15.07.2023 12:12      

Специалистите работят на длъжности, които са далеч от нивото на квалификация