Петък, 08 Сеп 2023
    
Бизнес

Жътвата започва, хамбарите пълни със старото зърно

  09.06.2023 15:01  
Жътвата започва, хамбарите пълни със старото зърно

Толкова ниска цена за изкупуване на ечемика не е имало от много години назад, казват фермери

Дона МИТЕВА

Жътвата на ечемика  в бургаско ще започне следващата седмица, ако времето продължава да е слънчево. На прага на този важен момент от земеделската година пред зърнопроизводителите остава да тегне проблемът с нереализираната продажба на зърното от старата реколта.

„Проблемът с пазарите на зърното продължава да е един от най-сериозните в земеделието. Голяма част от старото зърно стои още непродадено. А за новото нищо не се знае. Но засега е важно да приберем новата реколта.

Всеки от колегите се спасява по някакъв начин – търси складове за съхранение или се продава на каквато и да е цена. Сега цената на ечемика е 320 лева на тон. Това е много ниска цена - такава не  е имало с години назад“, коментира Илия Проданов, който е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и едър земеделец от бургаско.

По данни на НАЗ към 1 юни има около 1 млн. тона слънчоглед и 2 млн. тона пшеница по складовете от миналогодишната реколта.

 Другият сериозен проблем  е кампанията по очертаване, която още не е я приключила. „Обичайно до това време на годината трябваше да сме приключили, даже заявяването на площите се правеше до края на май. Сега сме средата на юни още няма индикации за приключване. А изплащанията на субсидиите за всички сектори  зависят от това“, обяснява зърнопроизводителят.

Към проблемите той добави още и това, че има забрана за внос на четири украински продукта: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, но няма забрана за техните производни. „С други думи: дали има забрана за вноса на украински слънчоглед или няма - все едно, като се вкарва нерафинирано олио – то е същото. Затова настояваме да се спре и неговия внос“. Освен олиото, Проданов напомни, че искат да се сложи забрана на вноса от Украйна и на сухо мляко и мед.

От НАЗ са поискали вече среща с новия земеделски министър, след като го поздравиха за встъпването му в длъжност. „Сега топката е в неговото поле. Все пак му трябва и малко време да си създаде екип, да навлезе в работата, така че чакаме покана. Имаме много какво да му кажем. Има доста наболели проблеми, имаме и съвети“, допълни младият фермер.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах