Петък, 08 Сеп 2023
    
Айтос

600 ловци се събраха в Айтос за 130 години Ловно-рибарско дружество “Сокол“

  08.06.2023 14:29  
600 ловци се събраха в Айтос за 130 години Ловно-рибарско дружество “Сокол“

Сдружение Ловно-рибарското дружество "Сокол" - Айтос отбеляза своята 130-та годишнина. Грандиозното тържество се състоя на открито, в парк "Славеева река". Събитието уважиха над 600 ловци и гости.

На празника бяха кметът на Община Айтос Васил Едрев и кметът на Община Руен Исмаил Осман, удостоени с почетен юбилеен плакет за подкрепата и доброто взаимодействие с ръководството и членовете на дружество. Плакет беше връчен и на Председателя на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" Васил Василев, който пристигна в Айтос за юбилея. Василев получи и специална благодарност за помощта и подкрепата, свързана с организационния живот на ЛРД-Айтос.

С благодарност за оказаната помощ, с почетния приз бяха удостоени представители на местни институции, с които дружеството взаимодейства през годините - Директорът на Държавно горско стопанство - Айтос инж. Сахак Сахакян, началниците на РУ-Айтос Иван Малинов, на РУ-Руен Ахмед Хюсеинали и инж. Мариян Маринов - Началник на РС ПБЗН - Айтос. Сред гостите бяха Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев и Директорът на ОД МВР Калоян Калоянов.

По повод годишнината, кметовете на Айтос и Руен откриха възпоменателна плоча до старата чешма, изградена от ловците през 40-те години на ХХ век в парка. Чешмата беше възстановена със средства на дружеството през 2019 г., когато по общински проект парк "Славеева река" беше изцяло реновиран. "Възпоменателната плоча е свидетество за активния организационен живот на ЛРД-Айтос вече 130 години", заяви на откриването, председателят на Сдружението Евгени Петров.

За дългогодишната дейност на Ловното сдружение и за опазване на дивеча в района, кметът Васил Едрев връчи на Председателят Евгени Петров Почетен плакет с Диплом "За опазване на традициите". Първият поздрав на кмета беше към ветераните, към хората, които десетилетия наред останаха верни на ловната и риболовна традиция. Градоначалникът благодари и на ръководството на дружеството, което през последните години издига авторитета на ловното движение в община Айтос. "На младите пожелавам да се учат от хората с опит, как се става достоен ловец и рибар", обърна се кметът към стотиците присъстващи на празника.

Айтоското Ловно сдружение е сред десетте най-стари в страната, създадено от 60 ентусиасти през 1893 година. "130 години по-късно, в дружеството членуват 28 ловни дружинки от общините Айтос и Руен с общо 1300 членове. СЛРД "Сокол" е и в първата десятка в страната и по численост, предвид броя на населението в двете общини. Днес организацията е силна, а сме силни, защото сме сплотени", коментира още Петров.

Отбелязването на дългогодишната история на айтоското дружество започна с думи за традиционното уважение на ловците към дивата природа. Основната им и най-важна задача е първо да се грижат за дивеча, и едва след това е правото им да се ползват от него.

Айтоските ловци задивечават всяка година с по 2000-3000 птици, а през последните 2-3 години - и със зайци. До сега, дружеството е закупувало дичета от таксите за лов. По думите на Евгени Петров, за първи път през тази година разходите ще намалеят - срещу отчисленията към НЛРС, дружествата да получават дивеча безплатно. През тази година, Айтоското дружество очаква да получи дивеч за приведената към НЛРС сума от 30 хил.лв, която е равностойността на близо 2000 яребици,  пише "Народен приятел".

Във връзка с юбилея, всяка от 28-те ловни дружинки предложи за награждаване по двама свои заслужили членове с плакет "За принос към ловното дело". "Това са хора, полагали или полаща и в момента грижи за задивечаване, разселване, поддържане и хранене на дивеча. Много от дружествата предложиха за наградата своите доайени, хората с най-дългогодишен опит и безпорен принос за грижата и опазнавето на дивеча", заяви Петров. По повод 130-та годишнита, до един ловците получиха като подарък светлоотразителни жилетки за безопасен лов.

Изключително жанрово разнообразна беше музикалната програма за празника. Певицата Гергана Чолакова и Родопската формация на гайдарите дадоха началото, а любимата на всички фолк дива Ивана се раздаде на макс в родния Айтос. Естествено, концертът на певицата започна със "Сто патрона", след което тя изпя всичките си хитове и нареди на дълги хора не само празнуващите, но и стотици айтозлии, дошли в парка за празника.

Заедно с Ивана, на концерта в Айтос много аплодисменти събра и особено популярното вокално трио DejaVu, в което също има айтоска връзка в лицето на един от прекрасните изпълнители - Мирослав Станчев.

Със своите 1300 членове, ЛРД-Айтос е на практика най-мощната организация в общината. Организация с дългогодишна история и традиции, които се градят на всеотдайността на хора, съхраняващи, надграждащи и обогатяващи природата чрез грижи и разселване на дивеча. Честит юбилей!

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах