Петък, 08 Сеп 2023
    
Общество

Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

  08.06.2023 13:04  
Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

То бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС

 

Шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС оттеглиха първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено от тях във връзка с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, избухнал до кортежа на обвинител номер 1 на първи май.

Според кадровиците законът не ги задължава да оповестяват публично мотивите за решението си. Въпреки това те казаха защо оттеглят предложението, предаде Нова ТВ. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ. 

Проверката на СГП показала още, че чуждият специалист не е бил на самото местопрестъпление, а заедно със заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров и преводач стоели на около 20-30 м. Периметърът бил ограден със специализирана лента на МВР, а самото място - с бяла линия на асфалта, обясни Гергана Мутафова от ВСС. 

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е заради нарушение за Етичния кодекс. 

Според новия правосъден министър Атанас Славов разглеждането на искането може да отнеме дни. „Все пак се надявам на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност и неутралност”, каза той преди началото на заседанието на ВСС.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах