Сряда, 06 Сеп 2023
    
Царево

Копие на уникалното златно съкровище от Синеморец показват в Царево

  07.06.2023 12:35  
Копие на уникалното златно съкровище от Синеморец показват в Царево

Музеят в Царево показва  копие на уникалното златно съкровище от с. Синеморец. То се състои от над 180 златни предмети и около 30 сребърни украси. Според историците те са принадлежали на богата аристократка, живяла във втората половина на III в. пр. Хр.

Ценната находка е открита през 2006 г. в разбита могила край село Синеморец при експедиция „Странджа“, ръководена от Даниела Агре. Гробът принадлежи на жена, а ритуалът е кремация на място.

Сред шедьоврите на античното ювелирно изкуство се нареждат откритите в гроба златни обеци – наушници.  Композицията представя богинята Нике.

Според археолозите аристократката, в чиито гроб са открити предметите по всяка вероятност е съпруга на местен тракийски владетел. Техният дом е разположен близо до могилата, където през 2012г. беше открито уникалното сребърно монетно съкровище от 199 тетра драхми. И двете съкровища от Синеморец са експонирани в Исторически музей – Царево.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах