Сряда, 06 Сеп 2023
    
Култура

Броени часове остават до премиерата на „Ваклуш“ в Бургас

  06.06.2023 14:51  
Броени часове остават до премиерата на „Ваклуш“ в Бургас

Поради големия интерес и запитвания за премиерата на филма „Ваклуш“ в Културен дом НХК , Община Бургас пуска покани с ред и място, които да улеснят всички желаещи да присъстват. Безплатните пропуски може да се вземат от касата на НХК. Те ще се дават до изчерпване на количеството им, защото са съобразени с капацитета на залата.

Филмът „Ваклуш”, вдъхновен от 100-годишнината от рождението на Учителя на мъдростта Ваклуш Толев, ще има своята специална премиера в Бургас от 19.00 часа на 7 юни /сряда/. Гостите на прожекцията ще се срещнат с режисьора Николай Василев, който ще разкаже за интересните си разговори с духовния водач.

Филмът е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри.

„Само преди 10 години един исполин на духа напусна този свят. Ваклуш – мъдрецът. Аватарът. Мъжът, който опозна страданието на затворите и трудовите лагери, но не позволи то да хвърли сянка върху любящото му сърце. Той излезе оттам силен и мъдър. Просветлен. За да ни покаже на дело, че всеки е бог в развитие и всички сме събожници”, споделя Василев, който е впечатлен от духовния учител още като студент. От тези години са и първите кадри във филма.

Николай Василев снима този филм в продължение на 28 години. Сред фактите, които представя филмът за Ваклуш, е и този, че по време на комунистическия режим той е преминал през всички лагери в страната и е осъден на смърт, но оцелява.

"Проблемът не е в демокрацията, а в свободата. А свободата не е въпрос на измерение, а на поносимост!" – казва Ваклуш Толев.

Във филма участват Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди, че страданието не съществува, то е развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня за надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на „София филм фест” за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография

има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“ - вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Събитието е подкрепено от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, медиен партньор е Liberta.bg.

На 7 януари 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Ваклуш Толев, или както го наричат – Учителя на мъдростта. Малко преди това режисьорът Николай Василев финализира своя 28-годишен труд по филма „Ваклуш”, който е посветен на вековния юбилей на Просветителя. Документалната лента е разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах