Вторник, 05 Сеп 2023
    
Крими

Фалшиви имейли стряскат с обвинения за детска порнография

  06.06.2023 14:00  
Фалшиви имейли стряскат с обвинения за детска порнография

Дона МИТЕВА

На фона на ставащото в държавата и обвиненията сред магистрати и политици се появи и странен фишинг в електронното пространство.

„Едно обвинение за получаване на детска порнография“ – звучи стряскащо. Нищо, че анонсът е на имейл в електронната поща.

Следва текст, в който са замесени МВР, Националната полиция, Бригада за защита на непълнолетни, прокуратурата, съда. И от който се разбира, че получателят е вежливо помолен „ да се явите по електронна поща или в полицейски участък. В рамките на 48 часа да изпратите писмо с мотивите за обвиненията и проверките, за да можем да определим санкциите“. Следва заплаха, че след изтичане на този срок докладът ще бъде изпратен на някой си /следват три имена/, който е „прокурор в Апелативния съд и специалист по киберпрестъпления, за да издаде заповед за арест“…

Само че има малка подробност – всичко това е написано в имейл. Липсват лични данни, като трите имена на извършителя, адрес, ЕГН и т.н.

Справка в полицията сочи, че никой не изпраща подобни документи по електронна поща. Още по-малко когато става въпрос за престъпления като  порнография, в която са замесени непълнолетни.

Явно някой, вещ в конспирациите и с много развита фантазия се е развихрил. С каква цел – освен стряскане на потърпевшия – получател на имейла, и кражба на лични данни.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото
  03.06.2023 11:03      

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото. Това заяви пред БНТ служе