Вторник, 05 Сеп 2023
    
Бизнес

Българите считат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение

  06.06.2023 16:34  
Българите считат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение

Времето на сивия труд в България не е отминало

60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение, а повече от половината от тях твърдят, че са съгласни да работят без осигуровки.  Това показва проучване на Института по социология и философия на БАН. Проучването е по проект на БАН към "Фонд научни изследвания".

От анкетираните 1800 души 40% признават, че поне веднъж им се е случвало да работят без договор, да се осигуряват върху по-малка сума от реалната заплата или да получават допълнително възнаграждение на ръка. Алексадър Герганов от Института по социология и философия на БАН и експерт към Центъра за изследване на демокрацията, коментира пред БНР:

"Хората смятат, че да не те осигуряват и да работиш без договор не е кой знае каква беда или нарушение".

Политическата нестабилност и несигурност в страната подхранват формите на недекларирания труд, заради корупцията и размитата отговорност, казва още Александър Герганов: "Липсата на солидарност в мисленето на хората, което свързваме с ниското доверие в институциите, в държавата, както и междуличностно ниско доверие".

Проучването е направено през миналата година и отчита мащабите на недекларираната заетост през 2021 година.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах