Неделя, 03 Сеп 2023
    
Култура

Потопете се в тайните на археологията с чаша вино в ръка

  04.06.2023 15:13  
Потопете се в тайните на археологията с чаша вино в ръка

И това лято всеки посетител на Археологическия музей в Бургас, заплатил входен билет, ще може да изпие чаша вино сред витрините с древни артефакти. Дегустацията на продукцията на местни винарски изби е безплатна. Инициативата бе въведена през миналия летен сезон по идея на директора на Регионалния исторически музей в морския град д-р Милен Николов.

Ревностните почитатели на археологията ще имат възможност да си закупят оригинален подарък – авторски реплики на чаши за вино от Древна Гърция, Рим и Средновековието, изработени от реставратора на музея Иван Арабаджиев. Сувенирите, предлагани в Археологическия музей на бул. „А. Богориди“ 21, съчетават функционалност с естетика, а висококачественият материал е достатъчно здрав и подходящ както за всекидневна употреба, така и за елегантна декорация на всеки интериор.

За модел са използвани оригинални образци от древногръцката, римската и средновековната епоха, открити по време на разкопки от бургаските археолози. Всяка една чаша е произведение на изкуството – тя е ръчно изработена, източена на грънчарско колело, ангобирана, гравирана и изпечена два пъти. Използвани са различни техники, включително и сграфито.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото
  03.06.2023 11:03      

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото. Това заяви пред БНТ служе