Сряда, 30 Авг 2023
    
Бургас Култура

Бургери, Кола, мажоретки и класически автомобили – Бургас празнува Дни на американската култура (СНИМКИ)

  30.05.2023 19:48  
Бургери, Кола, мажоретки и класически автомобили – Бургас празнува Дни на американската култура (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Бургери, напитки Кола, мажоретки, класически автомобили. Това са само част от нещата, които бургазлии и гости на града ще видят в дните посветени на американската култура, които стартираха днес. Да даде началото в морския град пристигна лично посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Заедно с кмета Димитър Николов дадоха началото на поредицата от събития, които ще се проведат в Бургас (ВИЖ ПРОГРАМАТА ТУК).

„Днес празнуваме 120 години от установяването на дипломатическите взаимоотношение между САЩ и България. Защо сме в Бургас? Защото благодарение на Негово превъзходителство посланикът на САЩ и екипът на Американското посолство избрахме именно Бургас да бъде градът, от който ще стартират тези празненства. Благодаря от името на моите съграждани, че именно Бургас има привилегията тук да се случат тези събития. Искам чрез посланик Мертен да благодаря на Американското посолство и за енергията им затова, че за много кратко време успяха да организират всичките тези събития, които се случват. Фактът, че сме в Бургас значи, че е оценка за нашия град, нашите хора и посоката, която сме поели. В това смутно време и сложни взаимоотношения в държавата и на Балканите в контекста на близката война най-важно е да бъдем сред хората и да решаваме проблемите им. Още веднъж, посланик Мертен благодаря за честта!“, заяви в приветственото си слово кметът.

Посланик Мертен от своя страна благодари за гостоприемното посрещане на градоначалника.

„Страхотно е да сме тук в този красив град и красив край на България. Смятам, че съм щастливец, че съм тук и че предстои още много да опознавам. Радвам се, че можем да отпразнуваме тези дни на Американската култура в Бургас. Имаме представители на американски фирми тук, които ще покажат малко от Щатите пред хората. Тук сме не само да отпразнуваме месеца на Черно море, който ние като посолство се опитваме да провеждаме всяка година, но и също да отпразнуваме 120 години на нашите дипломатически отношения с България. Благодаря ви за интереса и че сте тук днес“, каза той.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Посланик Мертен от Бургас: Не съм обсъждал имена с никого, това не е моята работа тук
  30.05.2023 18:41      

Георги РУСИНОВ   Американският посланик Кенет Мертен коментира скандалн