Вторник, 29 Авг 2023
    
Бизнес Бургас

Работодатели от промишлеността търсят своите работници на трудова борса

  30.05.2023 11:43  
Работодатели от промишлеността търсят своите работници на трудова борса

Дона МИТЕВА

 Кметът Димитър Николов откри специализираната трудова  борса в областта на промишлеността, която Дирекция „Бюро по труда”  Бургас /ДБТ Бургас/ организира днес. Той пожела успех на работодатели и търсещи работа и разговаря с представителите на фирмите, които предлагат работа.

Борсата се провежда в Дома на народната армия. Около 20 водещи работодатели от региона търсят да наемат работници.

„Обявените работни места са над 160, но има и фирми, които при интерес могат да наемат повече хора от колкото са обявили предварително че търсят“, коментира Таня Николова, директор на Бюрото по труда в Бургас.

По думите на Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, обявените работни места са разнородни. Най – трудно се намират шлосери, ел. монтьори, шивачки.

В борсата могат да участват както регистрирани безработни, така и такива, които нямат регистрация.

Първите минути след откриването на събитието струпването във фоайето на ДНА бе голямо, но образувалата се минути след това голяма опашка за присъствен подпис от страна на служителите на ДБТ навежда на мисълта, че голяма част от дошлите бяха по задължение, а не с намерение да си намерят наистина работа.

Част от тях използваха присъствието на кмета, за да си направят и селфи с него.

Една от фирмите, които бе обявила най-много работни места бе „Андела“ – над 30. Служителката в човешки ресурси обясни, че търсенето на „свежа кръв“, за фирмата е голямо, защото една част от работещите в нея са вече в пенсионна възраст.“Техният труд е втора категория и се пенсионират рано. Здрави прави хора са, част от тях остават да работят и  след пенсионирането, но ние обявяваме работни места“, каза тя. Търсят се шлосер, механик промишлено оборудване, заварчик, ел.-техник, водач мотокар, машинен оператор на вибропреса и др. „Трудно се намира такъв квалифициран труд. Ние си имаме базите  н Новоселци, Горно Езерово, Карнобат, но няма млади хора, които да желаят да започнат работа. Ако се явят такива  - да дадем път на младите“, коментира Тодорка Василева, човешки ресурси.

От „Рибекс Трейдинг“ ООД търсят да назначат работници за производствената си база. „Нашата продукция почти на 100% се изнася за чужбина. Работим интересни и екзотични неща, затова можем да си позволим да осигурим на работещите във фирмата добро заплащане и бонуси. Който поиска да стане част от нашия екип, стига да отговаря на изискванията – е добре дошъл. Няма да върнем никого, защото есента ще открием ново производство. Разчитаме на мотивирани за работа хора“, каза Николай Стоянов, който прави подбора на кадрите. Той също признава, че млада работна ръка, която да е мотивирана и дисциплинирана трудно се намира.


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: Ние от ДПС виждаме един възможен изход – свикване на Велико народно събрание
  28.05.2023 15:42      

Трусове в ДПС няма, категоричен бе той пред медии   В своет