Вторник, 29 Авг 2023
    
Бургас Общество

Над 380 медицински лица от Украйна по Черноморието чакат да се включат в трудовия пазар

  30.05.2023 15:02  
  Над 380 медицински лица от Украйна по Черноморието чакат  да се включат в трудовия пазар

Силвия ШАТЪРОВА

 

Над 380 са украинските медицински лица-бежанци в момента, които живеят по българските черноморски градове и очакват валидация на дипломите си, за да могат да се включат в пазара на труда. Това са сестри, лекари, рехабилитатори. От тази бройка половината са на територията на област Бургас. Те обаче не могат да работят, защото преминават тежка процедура по валидация на дипломите им и уменията. Над 40 са преминали курсове по български език, което е първата фаза на процедурата, следва изпит по медицина в Медицинска академия и след това трябва да запишат специалност. В същото време в Полша украинските медицински лица започват работа веднага. В България медицинските кадри на Украйна са принудени да работят като сервитьорки, градинари, камериерки. В същото това време страната ни изпитва глад за лекари, фелдшери и сестри.

 

Медицинските лица на Украйна принудени да работят като сервитьорки и камериерки, а не по специалността си

 

Освен това в момента украински лекари заедно с български джипита ще оказват помощ на украински бежанци в лечението им. Най-напред този процес ще стартира в Приморско и Китен, където ситуацията е най-тежка с украинските бежанци, стана ясно по думите на Ваня Добрева от Фондация „Хипофиза“. От февруари миналата година, когато започна бежанският проблем с украинците, тя се занимава трайно с начините им на интеграция.

Данните бяха изложени по време на работна среща в Община Бургас с Върховния комисариат на бежанците.

В Бургас бе проведена първата междуведомствена координационна среща за по-ефективна закрила на бежанците, задоволяване на основните им нужди и подкрепа за тяхното социално-икономическо включване.

Община Бургас представи своите добри практики по време на кризата с украинските бежанци и не само с тях.

В града и региона намериха убежище хиляди бежанци след започването на войната с Русия, като по неофициални данни в Бургаска област украинските бежанци са 40 000.

Срещата бе ръководена от зам.-кмета на община Бургас по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. Специално по темата с медицинските кадри тя пое ангажимент администрацията трайно да се занимава с този проблем, за да може те да останат и да работят тук

„Бургас е отворен град към различни общности, винаги е бил такъв и кризата с Украйна показа, че сме гостоприемни хора“, заяви Ананиева. Тя допълни, че сред добрите практики по време на кризата са били програмата „Топъл обяд“ за украинските бежанци, настанени временно във Военнопочивния дом в Сарафово, специална детска градина за украинските деца и още кризисен център, в който са настанени майки с малки деца с времена закрила, курсове по български език.

През 2022 година по програмата „Топъл обяд“ са били изхранвани 243 души, настанени във ВПД – Сарафово. И през тази година в програмата „Топъл обяд“ са включени 106 украински бежанци, които са с адресна регистрация в Бургас. Освен изхранване са получили и социална подкрепа и възможности за намиране на работа, а хората с увреждания са включени в програмата за личен асистент, стана ясно по думите на Андриана Христова, от отдел „Здравеопазване и социални дейности“. Програмата „Топъл обяд“ ще продължи до юни 2025 година.

В Преходно жилище на територията на общината има настанени седем деца от сирийски произход на възраст от 15 до 18 години. Те учат български език, експерти им търсят работа. Услугата е създадена през 2021 година, като 11 деца са преминали през Преходното жилище, след като навършат 18 години, те го напускат. Бежанците идват без лични документи, настаняват се, когато Агенцията по бежанците им издаде хуманитарен статут и международна закрила.

Тази услуга е за всички лица, които Агенцията одобри.

В Кризисен център, който е с капацитет 15 души, са преминали 47 бежанци – главно майки с деца, тяхното настаняване по българското законодателство е за 6 месеца, като е за всички в риск, а не само за определена група, независимо че по време на кризата с Украйна, там намираха място украински майки с деца.

След изтичането на срока им търсим работа, места за настаняване, казват социалните работници от община Бургас.

В областта на образованието Община Бургас разкри отделна детска градина за украинските деца, тя работеше буквално допреди 10 дни, докато заработи специалният образователен център на УНИЦЕФ.

Общностният център за дневна грижа за деца на възраст от 3 до 6 години и споделено пространство за учене за деца от 7 до 14 години бе създаден в сграда при детска градина „Райна Княгиня“ в к-с „Славейков“. Там ще се предлагат услуги за ранно и продължаващо обучение, дейности за неформално обучение, психо-социална подкрепа и дейности с родители, ще се провеждат занятия по обучение на български език за украински деца от семейства, избягали от войната. Той ще бъде открит официално утре-31 май.

Бюджетът на проекта е 528 665 лева, те са предоставени от УНИЦЕФ България.

В специални курсове по български език бяха обучени 45 деца, а като незнанието на езика е проблем, за да се запишат украинските ученици в българско училище, затова усилията са през лятото да се ускорят курсовете по езика.

240 са възрастните хора, които са се възползвали от курсове по български език, организиран от Младежкия културен център към Община Бургас.

БЧК също организира курсове, те са в седем града – Приморско, Поморие, Несебър, Бургас, заяви Виолета Радева, председател на БЧК-Бургас.

Благодарни сме на Община Бургас за отвореността и гостоприемството към бежанците, споделянето на добри практики и ангажимента, както и готовността да бъдат домакини на редовни координационни срещи в Бургаска област за хуманитарни действия и закрила на бежанците, заявиха от Върховният комисариат по бежанците.

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Посланик Мертен от Бургас: Не съм обсъждал имена с никого, това не е моята работа тук
  30.05.2023 18:41      

Георги РУСИНОВ   Американският посланик Кенет Мертен коментира скандалн