Вторник, 29 Авг 2023
    
Култура Созопол

„Роден съм с лице към морето“ - Завръщането на художника Йоргос Гунаропулос

  30.05.2023 11:01  
„Роден съм с лице към морето“ - Завръщането на художника Йоргос Гунаропулос
Картината на художника „Посейдон общува с риба“, 1976 г.
  Георгиос Мустакис

Елисавета Станчева

 

Йоргос Гунаропулос е роден на 9 март 1889 г. в Созопол, където завършва основното си образование и втори клас на Гръцкото училище. Именно там за първи път е забелязан неговия рисувачески талант.

През 1904 г. семейството на художника напуска Созопол и се отправя към Гърция. През 1912 г. Гунаропулос завършва Училището по изящни изкуства в Атина, а след края на Първата световна война се обучава в Париж. Във френската столица той отбелязва първите си успехи - освен със самостоятелни изложби, той е представен и в общи експозиции с художници като Жорж Брак, Раул Дюфи, Жорж Папазов,  Пабло Пикасо и Жан Суверби.

През 1931 г. Гунаропулос се завръща в Гърция, където до края на живота му се състоят единадесет негови самостоятелни изложби, както и голяма ретроспективна изложба, организирана през 1975 г. от Националната галерия в Атина.  Освен това той е представен в десетки общи изложби, илюстрира книжни издания, дори проектира театрални декори. През 1937 г. му е възложено изрисуването на стенописната украса в заседателната зала на кметството в Атина, а през 1951 г. работи по стенописната украса на църквата „Св. Троица“ във Волос.

Същевременно Гунаропулос получава признание на престижни международни форуми - той е представен на ХIX Биенале във Венеция през 1934 г. и на Световното изложение в Париж през 1937 г.  През 1948 г. в галерия “Хюго” в Ню Йорк е открита негова самостоятелна изложба, а през 1958 г. получава наградата на фондация „Соломон Р. Гугенхайм“ в националната секция на Гърция.

Три женски фигури, появяващи се от морските скали, 1975

Йоргос Гунаропулос умира на 18 август 1977 г. в Атина. През февруари 1978 г. в дома студио на художника отваря врати музеят „Г. Гунаропулос“. Сградата и изложената там колекция са дарени на община Зографос от Илия Гунаропулос, син на художника.

„Моят град се нарича Созополис, ние го наричахме Зополи, и се намира на Черно море в България. Той е построен върху висок скалист бряг, който прилича на дълъг и тесен език.” разказва през 1972 г. в интервю по Атинското радио художникът Йоргос Гунаропулос, и продължава: “Спомням си за Созопол, когато искам да разбера какво представлява изкуството и обсебилото ме желание да приложа в художествената си дейност това, което съществува и не се вижда.“

  Автопортрет, Йоргос Гунаропулос, около 1950 г.

Тези думи и до днес отекват в спомените на някои от по-възрастните созополчани. Те знаят, че в тяхното градче е роден известен творец, но също така знаят, че напускайки Созопол в началото на 20 век, той никога повече не се завръща в бащиния си дом.

Фар върху морски скали, ок. 1935

„Ще остана с детските си впечатления и спомени. Може би това ще бъде по-добре след толкова много години” пише през 1973 г. Гунаропулос в писмо до созополския художник Яни Хрисопулос и продължава: „От картичките виждам, че градът е облечен в старите си дрехи, но не е възможно да не е променил пейзажа на околната среда. Ето защо по-добре е да остана с детските си спомени…“.

Петдесет години по-късно, чрез своето творчество, Гунаропулос все пак се завръща в родния си град - в Общинската художествена галерия в Созопол предстои ще бъде открита постоянна експозиция с негови произведения.

Плакат към изложбата с творби на Йоргос Гунаропулос, Яна Костантцалиева

Една от залите на галерията, вече е обновена, очаква да приюти творбите, които постъпват като дарение от внучките на художника - Мария и Деспина Гунаропулу. Ценната придобивка е включена в албумната част на изданието на ИК „Знаци“, посветено на непрекъснатата връзка на Гунаропулос със Созопол.

В книгата за първи път на български език, в превод на Христос Хартомацидис, ще бъде публикувано хвалебствие за Гунаропулос, написано от големия гръцки поет Андреас Ембирикос, чийто син - Леонидас Ембирикос ще уважи с присъствието си събитията в Созопол.

Изложбата с произведения на Гунаропулос в Созопол ще бъде открита на 3 юни и е част от програмата на франкофонския фестивал „Солей“. В същия ден в Стария град на Созопол ще се състои церемония по откриване на паметник на художника, дело на скулптура Митко Гълъбов.

Всички тези инициативи се осъществяват с подкрепата на Община Созопол, както и благодарение на даренията, постъпили от частни лица и организации.

Повече за събитията можете да научите тук - https://www.facebook.com/events/809874046786006


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Посланик Мертен от Бургас: Не съм обсъждал имена с никого, това не е моята работа тук
  30.05.2023 18:41      

Георги РУСИНОВ   Американският посланик Кенет Мертен коментира скандалн