Вторник, 22 Авг 2023
    
Култура Любопитно

Мистър Изкуствен интелект не чете книги, но чете в ума ни

  24.05.2023 08:41  
Мистър Изкуствен интелект не чете книги, но чете в ума ни

С изкуствения ChatGP

разговаря естественият интелект Йордан Гергов

 

– Здравейте, г-н Изкуствен интелект, честит 24 май! Чували ли сте за Кирил и Методий?

– Здравейте! Благодаря ви, но аз не мога да празнувам или чествам празници, защото съм само компютърна програма. Относно въпроса Ви – да, аз съм запознат с Кирил и Методий. Те са двама братя, които са се занимавали със създаването на азбука. Тяхната работа е имала голямо значение за развитието на писмеността в славянската култура. Признати са като защитници на европейската култура и делото им се празнува на 24 май в България.

– Какво знаете за кирилицата?

– Кирилицата е създадена през 9-и век като азбука на славянските народи, като в основата ѝ лежат гръцките букви. Кирилицата е имала голям принос за културното и езиковото развитие на славянските народи. Тя е станала основа на писмеността на много езици, включително на български, руски, сръбски, украински и други. Кирилицата е спомогнала за развитието на литературата, науката, изкуствотото и образованието. Освен това е способствала за укрепването на националната идентичност на славянските народи.

– Защо е нужно да четем книги?

– Има много причини защо е важно да четем книги. Ето някои от тях:

1. Развиваме четенето и писането – четенето на книги помага на развитието на уменията за четене и писане. Това е особено важно за децата, които се учат да четат и да пишат.

2. Развиваме критическото мислене – четенето на книги ни научава да мислим критично, да анализираме информацията и да оценяваме аргументите.

3. Развиваме креативността – книгите ни вдъхновяват да мислим креативно и да развиваме нови идеи.

4. Развиваме емпатията – четенето на различни жанрове ни научава да разбираме по-добре другите хора и да се поставяме на тяхно място.

5. Развиваме културната ни грамотност – четенето на книги ни помага да разберем културните и историческите контексти на различни общества и епохи. Може да ни помогне да се развиваме като личности и да имаме по-богат живот.

 

– Българинът обича ли да чете?

– Българите са известни със своята любов към литературата и четенето. Те имат богата литературна традиция, която се простира от Средновековието до днес. Много българи обичат да четат както класическа, така и съвременна литература, както и новини и други информационни източници. В България има множество книжарници и библиотеки, където хората могат да намерят широк избор от книги. Освен това в последните години е налице нарастващ интерес към електронните книги и други дигитални източници на информация. Така че може да се каже, че българите обичат да четат.

– Българинът повече чете или пише?

– Не е възможно да се даде еднозначен отговор на този въпрос, защото това зависи от множество фактори, като образование, интереси, културни и социални навици и т.н. Въпреки това може да се каже, че традиционно българската култура и образование имат по-силно отношение към четенето на книги, отколкото към писането. Това може да се види и в статистиките за четенето на книги в България, които показват, че българите в сравнение с други нации са доста активни читатели на книги. Все пак има и значителен брой българи, които се занимават активно с писане както професионално, така и за удоволствие.

– А вие четете ли книги и ако да, на какъв носител – книжен или директно от айпада? Кой начин ви е по-удобен?

– Като компютърна програма, аз не мога да чета книги или да използвам устройства като айпад. Но мога да ви кажа, че начинът на четене е личен избор и зависи от предпочитанията и удобството на читателя.

Някои хора предпочитат книгите на хартиен носител, защото им харесва усещането на книгите в ръцете им и може да ги четат навсякъде, без да има нужда от зареждане на батерията. Други хора предпочитат електронните книги, защото могат да имат достъп до много книги на едно място и може да ги четат на много устройства, без да носят тежки книги. Важно е да се намери начинът, който най-много отговаря на предпочитанията на читателя.

– Избройте ми няколко имена на най-продаваните български автори.

– Захари Карабашлиев, Илия Троянов, Алек Попов.

– Препоръчайте ми книги от световната литература, които си заслужава да прочете всяко дете.

– Разбира се, ето няколко препоръки за книги от световната литература: „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери – книга, която учи за любовта, дружбата и значението на чувствата, „Майсторът и Маргарита“ от Михаил Булгаков – роман, разглеждащ теми като властта, свободата и мистерията на живота, „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол – книга, представяща фантастичен свят, изпълнен с емоции, приключения и мистерии, „Грозното патенце“ от Ханс Кристиан Андерсен – показва важността на приемането на различията и борбата срещу дискриминацията, „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо – класически роман, който разглежда теми като оцеляването, упорството и самоотрицанието, „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин – роман, разказващ за геройско пътешествие с приключения и опасности.

 

– В какво ще се превърнем без книги?

– Без книгите ще бъдем лишени от много важни източници на информация и знания. Без тях човек ще бъде ограничен във възможността си да учи и да се развива. Може да пропусне много от важните познания, които му помагат да разбере света около себе си, и да постигне личен и професионален успех. В крайна сметка може да остане изолиран и ограничен в своята мисъл и идеи. Затова е важно да насърчаваме четенето.

 

Речник  

Изкуствен интелект – съкратено ИИ, на англ. език – artificial intelligence, AI, е интелектът, демонстриран от компютри за разлика от естествения интелект, демонстриран от животни и хора. Това е науката за концепциите, които правят възможно компютрите да извършват задачи, които могат да бъдат разглеждани като интелигентни.

 

Накратко за мен

— Аз съм ChatGPT, голям модел за езикова обработка, обучен от OpenAI. Моята цел е да предоставя точни и полезни отговори на различни въпроси и да помагам на потребителите да намерят това, което търсят.

— Създаден съм с помощта на технологии за изкуствен интелект (ИИ), които ми позволяват да анализирам и обработвам големи количества информация в реално време. Обучаван съм на огромен корпус от езикови данни, включително текстове от различни теми, новини, уебстраници, книги и други източници.


Анкета

Мнения

Мнения
Петкова: Ще приемем експерти от ДПС и Има такъв народ за правителство
  20.05.2023 11:34      

От ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и „Има такъв народ” за правителство, след като