Петък, 25 Авг 2023
    
Общество

Гешев: Има координирана политическа атака срещу съдебната власт

  22.05.2023 17:09  
Гешев: Има координирана политическа атака срещу съдебната власт

"Ще поискам отвод на членовете на ВСС, които може би участват в това "покушение", заяви главният прокурор

 

Покушението срещу мен е атентат срещу държавата и нейното функциониране, както и срещу принципите на демократичното общество и върховенството на закона. Това се надявам да е началото на края на завладяната държава и олигархично-политическата мафия. Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в понеделник. И заяви, че случващото се напоследък е „координирана политическа атака срещу съдебната власт”.

По думите му всичко е започнало с престъпна схема. "Аз, в качеството си на лице със снети обяснения, съм длъжен да кажа истината, защото няма следствена тайна. Въпреки насроченото в четвъртък изслушване във ВСС, ще повторя всички тези неща, но ще поискам част от заседанието да бъде закрито. Прокуратурата работи при стриктно спазване на законите в страната. Това, че от 5000 има 1 плъх, не е новина за никого. Българската прокуратура може да се гордее въпреки безпрецедентния натиск и сигнали срещу мен и мои близки хора, както и проверки на КПКОНПИ. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещи прокуратурата и съдебната власт - това говори, че си вършим работата само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е т.нар. "Закон Зарков", който е противоконституционен. КС ще го подложи на проверка. Целта му се вписва перфектно в заговора - нерешаване на икономическата и демографските кризи", обясни Гешев. И допълни, че се гордее, че е главен прокурор, а колегите му си вършат работата в интерес на народа.

"Oт миналия понеделник изчаквах по няколко причини - когато кажа нещо, държа на думата си, а като юрист мога да докажа, спазвам Конституцията на страната и това е призванието на всеки магистрат и български гражданин. Обясних хода на проверка на ВКС за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснение пред СГС в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали от него, е публикувана първоначално в медиите. Това е само и единствено за сметка на морала", заяви той. 

Гешев бе категоричен, че няма да допусне овладяване на прокуратурата. "Думите чест и достойнство не са празни думи. В случай, че Путин дойде в България, трябва да го предадем на МНС. Зад атентата, целящ убийството ми, е възможно да стоят и руски интереси", коментира главният прокурор. И засега отказа да коментира причините за опита за покушение. 

"В онзи ден се разминахме с десетки коли, които отиваха в обратна посока. Предвид ситуацията, предположих, че може да има загинали и пострадали български граждани. Божа работа е, че нямаше такива. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че експерт от Израел, иска да види докато е светло, мястото на атентата, за да даде предварителен анализ. Доверих му се, защото познавам този човек, един от най-добрите специалисти в страната си. Казах на колегата, че няма пречка експертът да извърши каквото длъжностните лица позволява. Започнах да се притеснявам след като ми бе предадено неговото заключение. А то е, че мястото е много добро (за атентата), завой, стеснен път, колата отива към бомбата и няма полезен ход. Въпреки че съм бил с бронирана кола, ако ударът е бил след секунда във вратата до шофьора, където беше охранителя, не може да каже какъв ще бъде резултатът и дали нямаше да има поражения върху хората. Това е плод на многомесечна организация от професионалисти", заяви Гешев.

Той сподели, че се е притеснявал за децата си и затова не е искал да дава изявления в началото след инцидента. "Няма как докато съм командировка в Украйна, да наруша служебните си задължения. Тогава главен прокурор е Борислав Сарафов. Според СГС израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания и е направил анализ след приключване на огледа на местопроизшествието. Изместиха темата защо някой се опита да сплаши главния прокурор, бях поставен в ситуация да обяснявам защо не са ме убили. Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж", посочи главният прокурор. И уточни, че е получил информация, че Ясен Тодоров е бил отстранен заради несъгласувани медийни изяви. 

"Ако искаха да превземат съдебната власт и прокуратурата, трябваше малко да изчакат, вероятно да направят правителство и след това да правят това, което правят. Но явно са били много сигурни, че ще си подам оставката. Обикновени хора ми звъняха да не се отказвам, а аз си бях казал, че ставам прокурор във ВАС, заради спокойствието. Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашен от някакви може би боклуци. Прокуратурата трябва да се очисти от политическите влияния във ВСС и нерегламентираните опити за нарушение на конституционните принципи като разделение на властите и върховенството на закона. Сега е време магистратите да покажат, че са независими и няма да позволят политическата мафия да продължи да прави това, което е правила до момента. Ще си довърша мандата, каквато и лична или друга цена да ми струва, само с една цел - в интерес на хората. Искам децата ни да живеят в нормална държава. Аз не бягам, аз се бия", заяви той. 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
 ДПС предлага свикване на Велико народно събрание
  26.05.2023 11:22      

ДПС предлагат свикване на Велико народно събрание. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадай