Четвъртък, 17 Авг 2023
    
Айтос

Хиляди празнуваха 155 години СУ „Христо Ботев“ на площада в Айтос

  18.05.2023 15:33  
Хиляди празнуваха 155 години СУ „Христо Ботев“ на площада в Айтос

С тричасов спектакъл, факелно шествие и фойерверки най-старото айтоско училище отпразнува кръглата годишнина

 

На 17 май 2023 г. СУ „Христо Ботев“ отбеляза тържествено 155 години от създаването си с тричасов грандиозен спектакъл под надслов „Орисано с бъднина“. Хиляди айтозлии, настоящи и бивши учители и ученици, родители, близки, граждани бяха на площад „Свобода“, за да съпреживеят празника. С факелно шествие на гвардейския отряд на училището и духовия оркестър на Музикалното училище в Бургас на площада пристигна Филип Филипов в ролята на патрона Христо Ботев. Заедно с него беше Боян Ботйов, потомък на Ботев. На сцената ботевци посрещнаха кмета на община Айтос Васил Едрев, областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, проф. д-р Мария Алексиева, Зам.-ректор на БСУ и домакина на събитието Пенка Кирязова – директор на СУ „Христо Ботев.

Признание за приноса на училището към българското образование беше Почетният знак на президента на Република България Румен Радев „За значим принос за обучението и възпитанието на десетки поколения млади българи, както и за ролята му на крепител на българския дух, пазител на възрожденските просветни традиции и участник във формирането на образователната система в страната“. Президентът Радев изпрати и Поздравителен адрес с висока оценка за айтоската просветна институция.

Кметът Васил Едрев подчерта, че СУ „Христо Ботев“ успешно и трайно се вписва в културно-просветната история на община Айтос като духовно средище на знания, традиции и добродетели в продължение на повече от век и половина. „СУ „Христо Ботев“ е едновременно традиция и символ на качествени знания и съвременно ниво на образованост. Много са възпитаниците му – вероятно, половината от гражданите на Айтос. Като възпитаник на това училище зная, че всеки от тях помни преподавателите, запалили искрата на знанието. Благодарим и поклон!“, каза още градоначалникът. Интерактивен дисплей беше подаръкът на кмета за годишнината на училището. Проф. Мария Нейкова удостои СУ „Христо Ботев“ със Златния почетен знак на Областния управител и сърдечно поздрави айтозлии за празника. Много бяха поздравителните адреси, подаръците и цветята от държавни, общински, културни и образователни институции за 155 години училище. А в тричасовия спектакъл, на огромната сцена, таланта си показаха, вероятно всички близо 1000 възпитаници на училището. Ярко беше представянето на училищната вокална група с ръководител Цвета Андреева, която запя с Орлин Горанов, Ева Найденова и възпитаничката на училището Галина Негозова, ДТС „Тракийче“, Акробалет „Тиара“, СКА „Орел“ и още, и още местни млади таланти. Имаше народни и модерни танци, акробатика и художествено слово, рецитал, подготвен от Лазарина Янчева, много песни и учителска песенна група, презентация за училищната история, но най-вече – искрена детска емоция, която струеше от сцената.

Директорът Пенка Кирязова и голяма част от учителите, които днес подготвят младото поколение на Айтос за живота, са възпитаници на училището. През класните му стаи са минали поколения известни българи като онкологът проф. д-р Панайот Куртев, неврологът проф. д-р Светла Янева, изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов, певците Панайот Панайотов, Ева Найденова. Училището е дало на Айтос и България много професионално подготвени учители, лекари, икономисти, творци и още много специалисти в различните сфери на живота. И до днес СУ „Христо Ботев“ пази възрожденския дух и върху здрави многогодишни традиции надгражда съвременно обучение на многобройните си възпитаници.

НП


Анкета

Мнения

Бургас Мнения