Четвъртък, 17 Авг 2023
    
Айтос

Айтоски ученици откриха Горска библиотека в навечерието на 24 май

  18.05.2023 09:36  
Айтоски ученици откриха Горска библиотека в навечерието на 24 май

Клуб „Училищни медии“

 „Къщичка за книги“ от типа „Вземи, прочети, размени“ бе открита в градската градина на Айтос. Инициативата е на клуб „Училищни медии“ и учениците от XII В клас на СУ „Никола Вапцаров“ с класен ръководител Весела Захариева.

Тържественото събитие стартира точно в 10.00 часа с кратка литературно-музикална програма, в която, освен зрелостниците, участие взеха малчуганите от II Б клас, с ръководители Станка Миткова и Радка Янева, и грациозните момичета от мажоретен състав „Морски сирени“.

Благородната кауза на вапцаровци беше подкрепена от кмета Васил Едрев, който беше и специален гост на тържеството. Именно на него се падна честта пръв да постави книга с лично послание в новооткритата къщичка. Събитието уважи и Ирина Вътева, директор на СУ „Никола Вапцаров“, която също дари книга с послание и приветства присъстващите.

Сред специалните гости бяха заместник-директорите на училището Иванка Лалева и Светлана Енева. В края на програмата дванадесетокласниците отправиха специално предизвикателство към XI А клас, профил „Чужди езици“, с класен ръководител Маргарита Стратиева. „Искаме тази инициатива да продължи и да се превърне в традиция, затова се обръщаме към вас, скъпи единадесетокласници, на вас се пада честта точно след година да откриете още една къщичка за книги и така всеки завършващ випуск да върви по нашите стъпки.“

„Избрахме градската градина за нашата минибиблиотека, защото мястото е чудесно. Пространството предоставя възможност за читалня на открито, където хората да се събират и забавляват заедно, да споделят мнения за любимите си книги и автори. От безплатната библиотеката на открито всеки може да вземе книга, но и да я върне, след като я прочете. Който желае, може да донесе заглавие от къщи и да остави за бъдещите читатели“, коментира Елиза Милякова от XII В клас.

„Надяваме се, че къщичката с безплатни книги ще провокира интереса към четенето и ще насърчи малки и големи да прекарват повече време с книга в ръка. Всеки жител на града, може да се възползва от възможността да почете под прохладните сенки на дърветата, откъсвайки се за малко от социалните мрежи и мобилния телефон“, допълни дванадесетокласничката Гамзе Ешреф. „Повестта „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Глина“ от Виктория Бешлийска, „Без дом“ от Хектор Мало, Разкази от Иван Вазов и Елин Пелин, Приказки за деца са само малка част от любопитните заглавия, които сме подбрали и ви очакват в библиотеката на открито. Има интересни четива, които сме убедени, ще задоволят интересите и вкуса на четящите хора в града ни“, поясни зрелостничката Дарина Колева.

Вапцаровци раздадоха книгоразделители на всички присъстващи с посланието да прекарват повече време в света на книгите.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения