Неделя, 06 Авг 2023
    
Поморие

Емоционално: Кметът Иван Алексиев на празника на града: Носете Поморие в сърцето си, където и да сте

  06.05.2023 13:57  
Емоционално: Кметът Иван Алексиев на празника на града: Носете Поморие в сърцето си, където и да сте

Моника ИЛИЕВА

 

Поморие празнува патронния си празник Гергьовден с много настроение и фолклорен ансамбъл „Странджа“. Гости на празника на града и на неговия домакин кмета Иван Алексиев са Андрей Рунчев – депутат от ГЕРБ в 49-то НС, делегации от Инедже и Лозенград, Р Турция, общински съветници, кметове на населени места, общественици.

Кметът Иван Алексиев се обърна емоционално към съгражданите си винаги да носят Поморие в сърцето си, където и да се намират. „Гергьовден е и Поморие празнува. Днес почитаме „Св. Георги Победоновец“ – символът на храбростта, смелостта и победата на доброто над злите сили и закрилник на нашия прекрасен град. Нека Свети Георги бди над града ни. Нека ни закриля – нас, нашите семейства, близки и приятели, нека ни пази от зли сили и заедно да вървим по пътя на развитие на нашия град с добри помисли и начинания, и добри дела. Искам да пожелая на всички вас много здраве, обич, топлина и уют в домовете ви. Бъдете щастливи, бъдете усмихнати! Обичайте и бъдете обичани. Искам да поздравя всички именици с днешния празник. Дълги години да носят със здраве името си и да се събираме в нашия манастир „Св. Георги Победоносец“, за да отбелязваме деня на нашия светец. Честит празник Поморие, чести празник поморийци!“, завърши тържественото си обръщение кметът на града.

Агатополският епископ Иеротей, игумен на манастир „Св. Георги“, отправи своята гергьовска благословия към събралите се покрай празничната сцена. „Честит празник, скъпи братя и сестри! Отново е Гергьовден, всички сме заедно и това ни кара да се радваме. Да се радваме и да посрещаме гости с отворени сърца, да бъдем благословени от Св. ВМЧК Георги. Ще интерпретирам романа на Маркес „Сто години самота“ така: животът на възходи и падения в Анхиало, но никога самотни, винаги под благослова на Св. Георги. Живи, здрави и успешни!“

По време на тържествената част бе прочетен поздравителен адрес от проф. Мария Нейкова – областен управител на Бургас към жителите на града. „Жители на слънчевия град Поморие, за мен е удоволствие да ви поздравя с днешния празник. Поморие е град с хилядолетна история. Тук по един елегантен начин се преплитат духът на древната история и съвременна визия. Известен като градът на Дионисий, Поморие е това кътче от България, където човек се чувства опиянен и покорен завинаги от красотата, мистичността и уникалната емоция, която изпитва всеки посетил го дори веднъж“, акцентира Нейкова.

На празничната сцена бяха извикани поимено новите почетни граждани на Поморие – поетът Боян Чимов, член на съюза на Българските писатели и художникът Милчо Талев – директор на ГХГ „Дечко Стоев“. Изявените общественици получиха плакети от кмета Иван Алексиев и председателя на ОбС – Поморие Адам Адамов.

На откритата сцена пред НЧ „Светлина 1939“ празникът продължи с красива фолклорна програма от ПФА „Странджа“, която зарадва жители и гости на морското градче.

Eдинственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България – „Свети Георги Победоносец“ в Поморие, отбеляза своя храмов празник днес. Дълга опашка се изви пред аязмото в двора на манастира, от което блика чудодейна вода, за чиято лечебна сила се носят вековни легенди.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Позиция на ПП „Гергьовден”
  06.05.2023 09:21      

Сестри и братя, пред кръвта на Агнеца!   Обръщаме се от &bd