Събота, 05 Авг 2023
    
Бизнес

На Гергьовден: Фермери в Странджа се отказват от отглеждането на животни

  06.05.2023 08:57  
На Гергьовден: Фермери в Странджа се отказват от отглеждането на животни

Овцевъди – песимисти за бъдещето на отрасъла

 

Дона МИТЕВА

Румен Люцканов (Асоциация на животновъдите в Странджа), ще отиде и тази година, заедно със семейството си на Събора на овцевъдите, който ще е за три дни и традиционно ще се състои в Петропавловския манастир край Арбанаси. Съборът се провежда за 11-а година и е мястото, където се събират професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на фермерски храни и на старите кулинарни традиции. „Децата ще са с мен – нека да видят как мирише това, което те харчат“, шегува се фермерът. Със сигурност той няма да е единственият овцевъд от региона, който ще се наслади на емоцията.

„Сравнено с миналата година бройката на животните в Странджа са намалели. Поне десетина колеги има, за които знам, че се отказаха от отглеждането на овце. Основната причина за това е

 

скъпият фураж.

 

 Ако приемем, че по-миналата година зърното струваше между 360 и 380 лева за тон, то тази година моето зърно го продадох на цена от 700 лева на тон. Да не забравяме и електричеството. 90% от фермите са фирмени стопанства и плащат скъп ток. На моята ферма плащам по 1500 лева на месец. Значи сметка, която е била около 400 лева, сега е над 1300 – 1400. Освен това са повишени и заплатите“, прави бърз преглед на цените фермерът.

Той признава, че трудно се намират

 

добри работници

 

 в селското стопанство като цяло, а още по-трудно е с хората, които трябва да се грижат за овцете. Неговите са от десетина години и ги задържа с добри заплати и добро отношение.

„Всеки месец си следя показателите и съответно правя анализ. Основните заплати на животновъдите при мене са 1200 лева, а на хората в земеделието 1000, като при тях има много бонуси, което средно им вдига дори до към 2000. Пак казвам, всичко зависи от това какво се произвежда“, обяснява Люцканов, като подчертава, че няма хора, които да са проявили интерес да работят в земеделието като цяло. Убеден е, че още фермери ще се откажат от овцевъдството.

„Просто хората разпродават животните и спират да се занимават. Правят го, за да не фалират. Като си платят сметките и ако им остане нещо, е добре. Само в Момина църква, където е и моето стопанство,

 

двама души

 

 си продадоха овцете и се отказаха да се занимават с животновъдство. Ликвидираха стопанствата“, обясни той, признавайки, че и на него много пъти му е идвало да се откаже.

„В момента наливам в животновъдството средства от печелившия си бизнес, за да го поддържам и да се надявам, че някой ден ще дойдат добри времена за него. Но това не може всеки да си го позволи. Мога да отделя 100 тона зърно за животните. Въпросът е, че малко хора имат моя късмет, повечето отиват на пазара и купуват за изхранване на животните зърно на цена от 700 лв.“

Що се отнася до цената на млякото животновъдът смята, че в момента е адекватна. Той продава на 1.60 лв. без ДДС. Като на ден той продава между

 

300 – 400

 

 литра мляко на ден.

 Идеята за затваряне на цикъла, чрез създаване на малка мандра не е за пренебрегване, но не и в този момент, обяснява той.

„Правил съм си тази сметка, тръгвайки от това, че войната в Украйна е форсмажорно обстоятелство за всички. Моята прогноза е, че ако евентуално Тръмп спечели президентските изборите в САЩ, тя ще приключи и светът ще се нормализира. Когато всичко е наред и стойностите се върнат от преди войната, тогава има смисъл да се прави мини мандра. Но сега няма смисъл, мандрата в Сливен ми дава достатъчно добра цена и никога не сме имали спор за количества. Смятам, че сега не е време за такива инвестиции. Ако се инвестира, трябва да е много разумно“, заключава той.

 

Агнешкото

 

 е с най-висока цена по католическия Великден, разкрива детайли от бизнеса Румен Люцканов. „Ако производителите не успеят тогава да си продадат продукцията, значи са пропуснали времето. Имало е случаи в годините по Гергьовден цената също да е доволно висока, но тази година не е. Принципно по Гергьовден се обслужва само български пазар. А българите нямат пари да си платят тока. Месари се оплакват, че са паднали продажбите на агнешко месо. Няма как във време, в което хората се чудят как да вържат двата края това да не се случва. Да, 3 – 4 семейства ще си купят едно агне, но това не е като всяко семейство да купува по едно агне. Предполагам, че сега цената няма да е повече от 7.00 – 7.50 за живо тегло. Докато в моята ферма продадох за католическия Великден на търговец по 9.80 без ДДС живо тегло. Убеден съм, че бе за външен пазар“, казва Люцканов.

Надеждата му е да се

 

 нормализират процесите,

 

 когато ще се върнат цените поне малко назад. И си спомня близкото минало е продавал агне на 5.00 – 6.00 лева живо тегло. Надявам се, че това ще се отрази и на крайния потребител и отново повече хора ще могат да си позволят агнешко за празниците.

Като цяло той не е оптимист за животновъдството. „Корабът – държава е без капитан. Някой трябва да носи отговорност, да отговаря пред Европа и да стои добре. Три години не може бизнесът да си получи парите, защото този някой го няма, това не е нормално. В този тунел, в който см, светлината е далече. Съжалявам, че го казвам, но е така“, заключава той.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Позиция на ПП „Гергьовден”
  06.05.2023 09:21      

Сестри и братя, пред кръвта на Агнеца!   Обръщаме се от &bd