Събота, 05 Авг 2023
    
Общество

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и военен парад

  06.05.2023 08:41  
Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и военен парад

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и с военен парад в София. Празникът ще бъде отбелязан и във всички гарнизони в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия, предаде БТА.

Военният парад в София тази година ще е първият от три години насам.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на 6 май.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини тази година ще бъде по време на военния парад в София, което се случва за първи път. По традиция водосветът се отслужва пред Паметника на незнайния воин в София, но в района има ремонт. Също за първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини Freccia („Стрела") от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България.

В честванията на празника в столицата ще участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Позиция на ПП „Гергьовден”
  06.05.2023 09:21      

Сестри и братя, пред кръвта на Агнеца!   Обръщаме се от &bd