Петък, 28 Юли 2023
    
Бургас Общество

11 смъртни случая при трудови злополуки за 2022

  28.04.2023 13:06  
11 смъртни случая при трудови злополуки за 2022

Най-голям е делът на пътнотранспортните произшествия при отиване или връщане до работа

Дона МИТЕВА

На територията на Бургаска област са регистрирани 148 злополуки, 11 от които с летален изход, сочат данните на Националния осигурителен институт за миналата година.

Най-голям е делът на злополуките, станали при пътнотранспортни произшествия, при отиване или връщане до работа. Най-често трудови злополуки са допуснати в предприятия с производствен характер, строителство и сухопътен транспорт.

Анализът на травматизма, направен от Дирекция „Инспекция по труда“ – Бургас показва, че броят на работещите, пострадалите при трудови злополуки се запазва спрямо предходната година.

Смъртните злополуки до голяма степен са по вина на човешкия фактор. Важно влияние оказва заниженият контрол от страна на работодателя и отговорните длъжности лица, които трябва да осъществяват възпиращ и коригиращ контрол.

Не са малко и случаите, в които работещият съзнава, че дейността е опасна, но е притиснат от това дали да се възползва от правата си, или да откаже нейното изпълнение със съответните негативни последствия за него, като работи с надеждата, че нищо лошо няма да му се случи.

Бургаската дирекция „Инспекция по труда“, на места съвместно с двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, е извършила множество проверки във връзка с разследване на причините довели до злополуките. Проверките са в отраслите „Строителство“, „Държавно управление и отбрана“ и др. Извършени са и проверки в предприятия, които оказват съществено влияние върху нивото на трудовия травматизъм. 

„Този ден трябва да го има, защото е ден за равносметка на отговорността и държавата и работодателите носят за опазване на човешкия живот на работното място.  За миналата година 11 човека са отишли на работното си място за да заработят прехраната си и са загубили живота си. Светла им памет на мсички загинали. Ние трябва да живеем с мисълта за отговорността, която носим за опазване живота и здравето на работещите“, коментира Мария Ценова, зам. областен управител.

„Все още  се наблюдават длъжностни лица, които пренебрегват нормативните норми за безопасност, подценявайки опасността и подхождат с голямо пренебрежение към трудовия процес, като с това допускат възникването на трудови злополуки и инциденти на работните места, някои от тях са с фатален край“,  пише в своя коментар във връзка с отбелязване Световен ден за здравословен и безопасен труд Мая Сариева, областен координатор на КНСБ – Бургас.

Антония Тодорова

Антония Тодорова от Синдикален регионален съюз „Подкрепа“ – Бургас допълни: „За съжаление човешкият фактор е от съществено значение. Важно е да се отбележи, че сравнението, което се прави с педходната година, че нивото на травматизъм е  непроменено не е точно така, защото от КТ „Подкрепа“ твърдим, че се сравнява на база в година, в  която бяхме в условията на пандемия. Голяма част от хората работеха дистанционно при съвсем други условия. Така че сравнението не е много точно“.

На 28 април – Световен ден за здравословен и безопасен труд, се почита паметта на загиналите при трудови злополуки и професионални болести работници и служители. Синдикалистите от КНСБ и КТ „Подкрепа“, съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ и представители на държавната и местната администрация поднасят цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, която се намира в Морската градина.

 

 

Най-честите нарушения, които са констатирани при различните проверки, са за нарушения на нормите, свързани с организацията и управлението на дейността за осигуряване на здраве и безопасност при работа; нарушения на нормите по обезопасеност на работното оборудване и технологичните процеси; нарушения по хигиената на труда. А също така неспазване на основни правила по безопасност на труда при ръчно извършване на работните операции и използване на неподходящи механични ръчни инструменти и други.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището