Петък, 28 Юли 2023
    
Любопитно

Двама светци почитаме днес

  28.04.2023 08:08  
Двама светци почитаме днес

Те били ученици на свети апостол Павел

Днес почитаме св. апли Иасон и Сосипатър.

Иасон и Сосипатър били ученици на свети апостол Павел, покръстени от него в християнството. Наричат ги апостоли в смисъл на пратени да разпространяват вярата в Иисус Христос, пише БТА.

Иасон е споменат на две места в Новия Завет.

В Деяния апостолски (17 глава) се казва, че при идването на апостол Павел от град Филипи (северно от днешния град Кавала) в Солун, за да проповядва за Христос, той живял три седмици в дома му.

Иасон бил евреин от разсеянието (диаспората), родом от Тарс, както и Павел. Преселил се в Солун и изработвал платнища и палатки. Павел потърсил подслон у него, защото и той имал същия занаят. Апостолът и спътниците му Сила и Тимотей през деня работели с Иасон, за да се отплатят за подслона, а вечер се събирали в дома му с други повярвали или интересуващи се от вярата, за да се молят заедно.

Те "преломявали хляб" (както се изразявали тогава за евхаристията, развила се после в светата литургия) и Павел им обяснявал Христовото учение.

С тази дейност обаче апостолът си навлякъл омразата на евреите, които се опълчили срещу него, подбудили и други хора. Отишли да го търсят в къщата на Иасон и като не го намерили, насила отвели Иасон и други християни при градските управители.

Обвинили ги, че постъпвали "против заповедите на императора" и признавали "друг цар - Иисус".

Управниците не приели обвинението за сериозно и освободили Иасон и останалите. По-късно Иасон бил сред сътрудниците на апостол Павел, който го споменава в посланието си до римляните. А накрая го поставил за епископ в родния си град Тарс в Киликия, Югоизточна Мала Азия. Там починал в дълбока старост.

Другият Павлов ученик, Сосипатър, родом от Ахайя, също е споменат в Послание до римляните.

Него апостолът поставил за епископ на град Икония (сега Коня в Южна Турция). Трудил се много усърдно и успешно, и се упокоил в мир.

Източник: проф. Иван Желев, БТА   


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор: Надявам се от Спортното да излязат още много олимпийски шампиони
  23.04.2023 10:34      

Голяма чест за мен е да съм директор точно на 50-годишния юбилей на училището