Събота, 22 Юли 2023
    
Любопитно

Сладка работилничка събра 60 българчета и украинчета

  22.04.2023 11:57  
Сладка работилничка събра 60 българчета и украинчета

Творителница: Децата украсяват бисквити с фондан

Дона МИТЕВА

Тони Стоянова, прочутата сладкарка и майсторка на сладолед от Несебър зарадва децата с работилничка. Намерението ѝ е това да не остане еднократен акт, а да намери подходящо помещение, където подрастващите да усвояват тайните на сладкарството под нейно ръководство. Около 60 деца в две възрастови групи – от 8 до 10 години и втората от 11 до 14 години, се докоснаха до тайните на сладкарството.

„Тази първа работилничка направих предимно с деца украинчета от Свети Влас. Включих, разбира се, и българчета, за да тече процесът на интеграция. Има много голям интерес. Целта ми е да разширя темите на работа с децата – да включа и култура на хранене, поведение в заведение и т.н.“, казва Стоянова.

Благотворителен фонд „Добро“, който помага за различните обучения на децата от Украйна в Свети Влас и Слънчев бряг откриват сладкарката и я молят да се включи в техните разнородни дейности. Тя им предлага децата да направят украса на бисквитки, които е изпекла предварително.

Всяко дете прояви своя творчески потенциал при изработването на украсата, без ограничения

„Оставих децата сами да си избират дизайна, да творят. Защото при едни такива курсове обикновено се правя два – три вида декорация и участниците трябва да ги повторят. При мен бе различно: показах им техниката за работа с фондан и ги оставих да творят сами. Като преди това направихме важните неща – почистихме ръцете, подготвиха работните места. От там нататък заработи въображението, без рамка. И накрая завършихме процеса като опаковахме готовите, украсени бисквити, така че децата да могат да ги подарят на своите близки“, разказа Тони Стоянова. На сладкарката прави впечатлени това, че сред желаещите да усвояват тайните на сладкарството има много момчета, които се справят чудесно.

Голям брой момчета се включиха в сладкарското занимание

След работилничката тя получава много отзиви на родители, което ѝ дава основание да продължи с подобни обучения по различни теми. „Имам план работилничката да се повтори и да продължи с още много издания, защото има запитвания и голям интерес“, обобщава несебърлийката.


Анкета

Мнения

Бургас Култура Мнения
На Бургас с любов
  21.04.2023 17:29      

„Моята религия е изкуството, моят храм е морето“ – Райна Дамяни