Вторник, 11 Юли 2023
    
Бургас

12 % от безработните в област Бургас са младежи

  10.04.2023 16:51  
12 % от безработните в област Бургас са младежи

Дона МИТЕВА

Социологическо проучване нарежда България на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си и не работят.

Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов на кръгла маса в София на тема „Работа за младите, младите на работа“, цитиран от БТА.

По думи на Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“  /ДРСЗ/ в област Бургас  средно месечната безработица за миналата година на младежи до 29 годишна възраст е 12%  от общия брой на регистрираните лица в Бюрата по труда или това са  758 млади хора.  От тях 30% са с основно или по-ниско образование.

 В област Сливен 11% от регистрираните безработни са до 29 години. И 66% от тях са с основно или по-ниско образование.  А Ямбол област  техният процент е 10% , като половината  от тях са нискообразовани.

В края на февруари тази година общо за ДРСЗ – Бургас, което обхваща трите области безработните младежи са 1584 и са 10 % от всички безработни, регистрирани в бюрата по труда.

"За младите хора, които сега завършват и им предстои да стартират кариера, са създадени специални програми. Те им помагат да повишат своя опит и стаж. Успешна програма е „Старт на кариерата“, която финансира наемането на млади висшисти в държавната и местната администрация. Друга възможност е програмата „Развитие на човешките ресурси“, финансирана от европейските фондове, която е насочена изцяло към подпомагане на хората до 29 години", даде пример Кирилова.

Извън програмите, които различни държавни институции осигуряват за адаптиране на младите хора към работни места, се изисква и усилие от тяхна страна да го направят. Една голяма част от тях, особено по-ниско образованите предпочитат да живеят с парите, които родителите им изпращат от чужбина.


Анкета

Мнения

Крими Мнения
Пламен Карашев за пожара: Не мога да си представя колко зъл трябва да си, за да се радваш
  08.04.2023 14:51      

Пламен Карашев, до чийто автосервиз вилня пожара вчера излезе днес с емоционално обръщение за слу