Вторник, 04 Юли 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Красимир Каракачанов: Правителство ще има под натиска на едно посолство, войната в Украйна скоро няма да приключи

  04.04.2023 17:58  
Красимир Каракачанов: Правителство ще има под натиска на едно посолство, войната в Украйна скоро няма да приключи

Бившият военен министър бе гост в Бургас, където съмишленикът му Александър Урумов представи книгата си "Бутон в мозъка" - първа от трилогията "Пътят към Армагедон" (б.а. очаквайте в петъчния брой на "Черноморски фар" интервю с писателя, който пръв вдигна шум срещу Истанбулската конвенция).

 

Георги РУСИНОВ

 

-Г-н Каракачанов, как виждате разпределението на партиите след парламентарните избори у нас? Ще има ли правителство?

-Това бяха петите поредни избори с все по-малко гласуващи. Правителство все пак ще има, но не защото партиите в парламента имат някакво желание да работят за обществото или са готови да излязат с някаква програма, с която да ни изкарат от икономическата криза и да помогнат на българина с монополите, а защото така ще им кажат от едно посолство. Мога да кажа и от кое – американското. Така ще им наредят, защото българските политици имат от какво да се страхуват, за съжаление. Ако не направят правителството, ще има следващ списък „Магнитски“. Сигналът бе много ясно заявен с визитата на американския чиновник О’Браян в България, който ясно си каза, че ще има още списъци, ако не се случва това, което те искат. Дотам сме я докарали, че българските политици не се стремят да направят нещо полезно за обществото, а се страхуват от външните фактори и техните началници.

-Възможна ли е действително коалиция ГЕРД-СДС – Продължаваме промяната-Демократична България? Няма ли това да е самоубийствено за някои от тях преди местните избори?

-Самата коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България” вече има някакви търкания. Един от бившите министри на ПП вече поиска оставката на двама от лидерите ѝ. Не изключвам вариант, точно, правейки си сметка преди местните избори, „Продължаваме промяната“ да се опитат да се измъкнат. Партиите в Народното събрание са 6, така че дали формулата ще бъде ГЕРБ-ПП, които да дадат един мандат на едно програмно или евроатлантическо правителство, или ГЕРБ с някои друг да си състави такова – с ДПС или БСП.

-Каква е позицията Ви за даване на оръжие за Украйна?

-Президентът Румен Радев е прав – ние няма какво да дадем. Последните 20 години, като махнем периода от 2017 г., българската армия беше душмански разграбвана и рязана. Това, което другите дават на Украйна, е въоръжение, което те са консервирали и не ползват. Докато при нас, от 40 самолета СУ-45, които в момента и двете страни ползват в конфликта, едни умници в България решиха, че те не ни трябват и оставиха само 14. Другите ги продадоха за малко над милион. Две ескадрили МИГ-23 бяха нарязани на скрап. Над хиляда танка бяха продадени за по 40 000 лева на бройка. То какво да дадем повече?  Това, което имаме ние, не ни стига и за собствена отбрана.

-Специалисти коментираха, че ако дадем танкове и самолети на Украйна, то Запада ще ни даде други, по нови?

Да, тук излизат дежурните умници и започват да философстват, че оръжието ни било старо и руско. Казват: „Дайте да си дадем оръжията, а пък ние ще вземем нови!”. То може да го вземем. Въпросът е кога и откъде пари. Ако си дадем сегашното въоръжение и – чисто теоретично, макар че това е невъзможно –  кажем, че имаме пари и някой ни го достави до сутринта, това ще ни струва около 30 млрд. евро. В тази военна ситуация, когато всеки прави поръчки за оръжия, ние сме вече назад в опашката. Дори, ако сега си поръчаме, то ще е при нас след години. Това да си дадеш самолетите и танковете, означава да оставиш армията си без оръжие и си в тотално нарушение на Конституцията, която казва, че трябва въоръжените ни сили да защитават териториалната цялост и суверенитета на България. С ръце в джобовете и без оръжия те не могат да го правят.

-Виждате ли скорошен край на войната в Украйна?

-Не, не виждам такъв скоро време. Конфликтът там е само бойното поле на един много по-голям такъв, който се очертава последните години – този между САЩ, НАТО, ЕС, Канада, Япония и Австралия срещу Русия, Китай, Индия, Иран и други. Последно време виждаме как много верни съюзници на американците като Саудитска Арабия и ОАЕ, работят заедно с Китай и Русия. Приемат търговията между тях да се приема не в щатски долари, а в национални валути. Китай успя да помири непомиримото – Саудитска Арабия и Иран. Това не е случайно. Битката е между това дали САЩ ще останат единствен световен фактор в световната политика, или конкуренцията им ще успее да се наложи.  Дори битката на бойното поле в Украйна да приключи, то тя ще продължи на други места. В Африка сега също има голям сблъсък между китайски и американски интереси. Те самите украинци и руснаци нямат голямо желание да спрат военните действия сега.

-Последните месеци се надигат все повече гласове, че Украйна не само ще спечели войната, но ще си върне и по военен начин Крим. Това възможно ли чрез оръжие наистина?

-Военно е невъзможно. Освен след ядрена война, в която Русия може да бъде победена. Само че след една такава изобщо няма да е ясно кой ще е победен и кой победил. Украйна няма военен потенциал да разреши сама конфликта в своя полза. Без намесата на САЩ и НАТО няма как да се реши нищо. С 300 танка и някой друг остарял самолет от държавите в Източна Европа това нямам как да се случи. Съотношението между силите чисто във физическа аспект е такова. 40 млн. население държава срещу 150 млн. 2400 танка срещу 15 000. 240 самолета срещу 1400. Украйна нямат ресурс, въздушна сила и зенитни ракети за една победа.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Бивш депутат от Промяната с остри критики към Бачийски
  03.04.2023 14:00      

Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Димитър Ташев, който от известно време е